Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vođa Hezbolaha se obratio Netanyahuu: Trebate očekivati još iznenađenja

Preuzmite sliku

Vođa Hezboalaha Hassan Nasrallah obećao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu “iznenađenja”, nakon više od sedam mjeseci borbi duž libansko-izraelske granice.

Obraćajući se Netanyahuu tijekom televizijskog govora u znak počasti iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju, poginulom u helikopterskoj nesreći zajedno s nekoliko njegovih suputnika, Nasrallah je rekao: “Otpor vas je iznenadio 8. oktobra … Trebate očekivati ​​još iznenađenja”

“Netanyahu ide u slijepu ulicu i vodi protivničku frontu do historijske i značajne pobjede. Neće vam pomoći ni vaša prevara ni pritisci vaših gospodara, a ovaj otpor će se nastaviti. Uvijek smo bili transparentni u vezi s činjenicom da kada idemo u bitku, imamo jasne ciljeve i rekli smo da je naš prvi cilj podržati Gazu, a da je drugi spriječiti bilo kakvu agresiju na Liban”, izjavio je Nasrallah.

Nasrallahova prijetnja došla je kao odgovor na izjave koje je ranije iznio izraelski premijer dok je bio u posjeti sjedištu Sjeverne komande vojske. Netanyahu je vojnicima rekao da Tel Aviv ima “detaljne, važne, čak iznenađujuće planove” za obračun s Hezbolahom. “Ali ne dijelim te planove s neprijateljem”, rekao je, dodajući da ima dva cilja: obnoviti sigurnost u sjevernom Izraelu i omogućiti raseljenima da se vrate kući. “Netanyahu želi da ljudi vjeruju da zna kako upravljati psihološkim ratovanjem. Ali čak i u Izraelu, bivši ministar obrane Avigdor Lieberman mu je rekao: ‘Habibi, s kojom vojskom planiraš ići u Južni Liban?'”, našalio se Hezbolahov broj jedan .

Hezbolah je otvorio frontu s Izraelom 8. oktobra u znak podrške Hamasu. Izraelska vojska izvodi udare sve dublje i dublje u Liban, ciljajući dužnosnike Hezbolaha – ali ubijajući pritom više od 60 civila. Posljednjih dana Hezbolah je pojačao svoje napade na vojne položaje u sjevernom Izraelu, koristeći bespilotne letjelice i nove vrste naoružanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje