Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada u Gazi: Izrael prijetio da će pogoditi dva centra sa više od 1.500 ljudi

Preuzmite sliku

Palestinska vlada u Gazi saopćila je da je izraelska vojska prijetila udarom na Pravoslavni kulturni centar i Grčku školu, gdje se sklonilo više od 1.500 raseljenih, javlja Anadolu.

Iz Ureda za medije povezanog s vladom Gaze, navedeno je da je Izrael prijeti bombardovanjem kulturnog centra u koji se sklonilo 1.000 ljudi i grčke škole u koju se sklonilo više od 500 ljudi.

Upozorili su i na posljedice Izraela koji prijeti direktnim bombardovanjem bolnica i zahtijeva evakuaciju ovih mjesta.

Naglašeno je da je nastavak izraelskog bombardovanja bolnica i prijetnja da će ih direktno gađati ratni zločin.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju “Al-Aqsa Flood” – višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima. Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 8.005 Palestinaca, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Oko 2,3 miliona stanovnika Gaze bori se s nestašicom hrane, vode i lijekova zbog masovnog izraelskog zračnog bombardovanja i potpune blokade enklave.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,