Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vildana je uspjela u dijaspori, a ima recept i za BiH: Prvo moramo promijeniti sebe…

Preuzmite sliku

U sklopu svoje “Mandala Academy Fondacije”, Vildana Bijedić organizuje prvi samit (6. – 13. juna 2019). Jedan od glavnih pokretača je njezino nezadovoljstvo s društvenom svijesti, nebrigom za zajednicu i pasivnost pojedinca BiH.

– Jedino kada sebe upoznamo i promijenimo, možemo očekivati promjenu u društvu i državi i svijetu – smatra naša sagovornica, čiji put do uspjeha nije bio jednostavan, ali se uloženi trud, disciplina i zalaganje isplatilo, piše dijaspora.mhrr.gov.ba.

Nakon sekundarnog obrazovanja u Münchenu, Vildana je počela stjecati prvo radno iskustvo u poslijeratnoj BiH kao prevodilac Ujedinjenih naroda. Iako je njeno djetinstvo prekinuto ratom i životom u izbjeglištvu, daleko od domovine, njena radoznalost i želja za školovanjem i usavršavanjem bila je jača od svih okolnosti.

Nakon diplomiranja na Miami University u SAD-u, povodom njenog afiniteta prema novim tehnologijama, stekla je dodatno iskustvo u poslovnom konsaltingu u firmi Accenture, svjetskom lideru u pružanju poslovnih i tehnoloških usluga klijentima u preko 120 zemalja. Da bi obogatila radom stečeno znanje, upisala je postdiplomske studije na London School of Economics gdje je stekla zvanje Magista nauka s Odsjeka za menadžment. Tu se nije zaustavila te je dodatno magistrirala na Univerzitetu u Milanu.

Danas, Vildana primjenjuje stečeno znanje i iskustvo u organizovanju i vođenju projekata iz domene održivog razvoja, a bila je angažirana i kao predavač na SSST univerzitetu u Sarajevu iz oblasti Poslovne društvene odgovornosti i etike. Čvrsta veza s BiH za nju je prije svega ogromna ljubav prema domovini te pozitivan i kritički odnos prema daljem razvoju naše zemlje.

Naša sagovornica aktivno je uključena u razne organizacije koje rade s bh. dijasporom, kao npr. ACBiH (Advisory Council for Bosnia and Herzegovina). To je Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu u Washingtonu, koje se zalaže za promociju interesa naših ljudi te za jedinstvenu, multietničku i demokratsku BiH. Bila je domaćin Gala večere (2018.) s bivšim predsjednikom Billom Clintonom kao počasnim gostom, gdje su obilježili Dan državnosti BiH i odali počast svima onima koji su se žrtvovali i posvetili svoje živote obnovi bh. državnosti.

Razlog za njen angažman je što Vildana smatra da je Washington pored Bruxellesa, za BiH najvažniji centar i da tu moramo lobirati i na svaki način biti vidljivi.

Naša sagovornica duboko vjeruje u snagu pojedinca i životnu važnost obrazovanja, koje smatra kao “pasoš” slobode i boljeg sutra. To uvjerenje je istovremeno i motivacija da pokrene Fondaciju “Mandala Academy” registrovanu kod federalnog Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine. Njena mlada organizacija rođena je od višegodišnjeg zalaganja za održivi način življenja i boljeg sutra i željom da dođemo do novog sistema vrijednosti kod naših ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,