Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vijeće sigurnosti UN-a i dalje pokušava postići dogovor o Gazi

Preuzmite sliku

Vijeće sigurnosti UN-a i dalje pokušava pronaći kompromis uoči očekivanog glasanja o novoj rezoluciji čija najnovija verzija poziva na “suspenziju” neprijateljstava u Gazi kako bi se omogućio pristup humanitarnoj pomoći.

Manje od dvije sedmice nakon američkog veta na raniju rezoluciju, glasanje je više puta odgođeno od ponedjeljka i  predviđeno je za večeras, po lokalnom vremenu.

Uz ogromnu podršku Opće skupštine koja je prošle sedmice usvojila isti neobvezujući tekst, Ujedinjeni Arapski Emirati predložili su Vijeću novi projekat s neizvjesnim ishodom.

Dok je prva verzija pozivala na “hitan i trajni prekid neprijateljstava”, novi tekst je manje direktan i poziva na “hitnu suspenziju neprijateljstava kako bi se omogućio siguran i nesmetan humanitarni pristup”, te na “hitne mjere prema trajnom prekidu neprijateljstava”.

Dok se Izrael i njegov američki saveznik protive terminu “prekid vatre”, kvalifikacija mogućeg prekida rata – “stanka”, “primirje”, “humanitarni prekid vatre” –  u srcu su podjela Vijeća više od dva mjeseca. “Pregovori su kompleksni, ali se nadamo da će Vijeće danas govoriti jednim glasom”, rekla je ambasadorica Emirata Lana Zaki Nusseibeh. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,