Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Više od polovine Amerikanaca protiv intervencije u Siriji

protzsti
Preuzmite sliku

Prema novoj nacionalnoj anketi, predsjednik Barack Obama suočava se s jakim otporom građana kada je u pitanju vojna intervencija u Siriji

protzsti

Američki kongres počinje zasjedanje, a najvažnija tačka bit će Obamin zahtjev za napadom na Siriju. Američki predsjednik Barack Obama će se naći prvo pred senatorima, a zatim i pred zastupnicima od kojih će tražiti podršku za ograničenu vojnu intervenciju koja bi trajala najviše 60 dana, uz mogućnost produženja do 90 dana, s tim da neće slati kopnene trupe.

21 senator podržava Obamin plan, 13 ih je sigurno protiv, a čak 66 ih je neodlučno. Ameriku podupire Francuska, koja međutim želi pričekati UN-ovo izvješće o upotrebi kemijskog oružja u Damasku. Uz SAD je stala i Velika Britanija, ali Parlament nije odobrio premijeru Davidu Cameronu napad na Siriju.

Jedini koji zasad čvrsto stoji uz sirijskog vođu Bašara al Assada je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je na nedavno održanom summitu G20 izjavio da već pomaže al Assadu.

U međuvremenu, istočni Mediteran polako se puni ratnim brodovljem. S jedne strane američki, s druge strane ruski razarači.

Kerry: Bašar neće sjesti za stol i pregovarati

“Dokazi su čvrsti. Pitanje je samo: Šta ćemo učiniti? Okrenuti leđa i održati minutu šutnje?”, izjavio je tajnik SAD-a John Kerry u Londonu.

Kerry je kazao kako SAD podržava buduće mirovne pregovore u Genevi, ali smatra kako Bašar al-Asad ne misli sjesti za pregovarački stol.

“Ako neko misli da može ubiti bezbroj svojih građana i proći nekažnjeno…taj nikada neće sjesti za stol”, izjavio je Kerry i poslao jasno poruku o stavu SAD-a o ovom slučaju.

Građani i dalje protiv intervencije

Prema novoj nacionalnoj anketi, predsjednik Barack Obama suočava se s jakim otporom građana kada je u pitanju vojna intervencija u Siriji. Skoro šest od 10 Amerikanaca smatra da Obama ne bi trebao autorizovati ograničenu vojnu akciju na Siriju. Sedam od 10 Amerikanaca smatra da zračni napad ne bi postigao značajne ciljeve te da SAD nemaju nikakve nacionalne interese u Siriji.

Ako Kongres odobri vojnu akciju protiv Sirije, 55 posto Amerikanaca i dalje bi se protivilo napadu. Ako Kongres to ne učini postotak onih koji se protive napadu bio bi 71 posto, javlja CNN.

Lavrov: Vojna akcija pospješila bi djelovanje terorista

Prema ruskom ministru vanjskih poslova, Sergeju Lavrovu, sve više država slaže se s Rusijom da bi vojna akcija u Siriji samo pospješilo djelovanje terorista. Lavrov je kazao kako Rusija potpuno podržava pozive Vijeća sigurnosti UN-a da se eksperti za hemijsko oružje vrate u Siriju kako bi završili svoju misiju.

Rusija i Sirija složne su u mišljenju da je politički dogovor još uvijek moguć, ali slažu se i da je situacija vrlo ozbiljna. Lavrov je napomenuo i da postoji dovoljno dokaza tvrdnji da iza napada hemijskim oružjem stoje pobunjenici, javlja RT.

Asad: SAD nemaju dokaza

U intervju za američki PBS, sirijski predsjednik Bašar al-Asad kazao je kako SAD nemaju dokaza da je njegova vojska koristila hemijsko oružje.

“Ne postoje dokazi da sam koristio hemijsko oružje protiv svog naroda”, izjavio je Asad u intervjuu.

Asad nije htio precizno odgovoriti posjeduje li hemijsko oružje. Kazao je samo da je, ako je postojalo, bilo pod “centralizovanom kontrolom”. Iz PBS-a kažu kako je Asad navodno sugerisao da bi u slučaju napada moglo doći do odmazde onih koji stoje uz njega. Sirijski saveznici su Rusija, Kina, Iran te militantska skupina Hezbollah iz Libanona.

Bijela kuća pak nema neoborive dokaze o umiješanosti Asada u napad kemijskim oružjem koji se dogodio u avgustu.

“Vidjeli smo video dokaz o ishodu tih napada. Imamo li fotografije ili imamo nepobitne dokaze? ovo nije sud i obavještajna služba ne funkcioniše na taj način”, izjavio je Dennis McDonough iz Bijele kuće.

UN: Međunarodna zajednica je zakasnila pomoći ljudima u Siriji

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay izjavila je da nema sumnje da je u Siriji korišteno hemijsko oružje dodavši da još uvijek nije jasno koja od strana je izvela napad, javlja Agenciju Anadolija (AA).

Tokom 24. zasjedanja Vijeća za ljudska prava UN-a, Pillay je istakla da je tijekom rata u Siriji ubijeno više od 100.000 osoba, dok je broj izbjeglica prešao dva miliona.

“Sirijci se nalaze u vrlo teškoj situaciji, a posebno zbog zime koja dolazi. Međunarodna zajednica mora učiniti puno više da pomogne tim ljudima”, rekla je Pillay.

Naglasila je da je međunarodna zajednica zakasnila pomoći sirijskom narodu i da zaustavi rat u toj zemlji.

“Velike svjetske sile zbog svojih geopolitičkih interesa nisu uspjele na vrijeme spriječiti rat u Siriji”, kazala je UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava.

Pillay je istaknula da bi vojna intervencija u Siriji samo dodatno pogoršala odnose na području cijelog Bliskog istoka, dodavši da je “mirovni dogovor najbolje rješenje”.

Iran ne planira nikakvu odmazdu u slučaju napada na Siriju

Iranski ministar vanjskih poslova negirao je izvještaje prema kojima bi se Iran osvetio ambasadi SAD-a u Bagdadu ako dođe do napada na Siriju.

“Iran neće poduzeti nikakve akcije protiv saveznika i braće u Iraku”, kazao je ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, javlja novinska agencija INSA.

Zarif je pozvao na miran i diplomatski odgovor za krizu u Iraku. Upozorio je i da ne žele dizati tenzije kako ne bi došlo do “vatre koja bi zahvatila sve zemlje u regiji”.

“Oni koji insistiraju na ratu započet će vatru koja će zahvatiti cijelu regiju”, kazao je Zarif za INSA-u, prenosi CNN.

Turska gomila snage

S ciljem da pojača svoju odbranu Turska je poslala dodatne trupe i oružje na jugoistok zemlje kraj Sirijske granice. Dodatne jedinice poslane su u Suruc koji se nalazi u provinciji Sanliurfa. Prema izvješštajima turskih medija iz Gaziantepa su poslani tenkovi i oklopna vozila, a turski borbeni lovci napravili su patrolni let zbog “povećane aktivnosti” u tom području.

U gradu Yayladagi koji se nalazi u provinciji Hatay postavljene su rekete Stinger malog dometa koje se koriste za obranu od zračnih napada, javlja Reuters.

Tokom prošlih nekoliko sedmica Turska je iz svojih baza poslala konvoje vojnih vozila prema jugoistočnoj granici. U srijedu je poslano pojačanje u provinciju Kilis, a u četvrtak je dodatni konvoj, u kojem su se nalazili vojnici, oružje i oklopna vozila, stigao u provinciji Hatay. Vojne snage napravile su novu bazu na vrhu planine Kel koja se nalazi blizu sirijskog obalnog grada Latakija, javlja RT. (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: