Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliki uspjeh: Prva osoba izliječena od HIV-a samo putem lijekova

Preuzmite sliku

34-godišnji muškarac iz Brazila je izgleda prva osoba koja izliječena od HIV-a samo putem intenzivne eksperimentalne terapije lijekovima.

Brazilac, kojem je dijagnosticiran HIV 2012. godine, prva je osoba s dugoročnom remisijom HIV-a nakon godine dana liječenja antiretrovirusnim lijekovima (ARV).

Uz njega, iste lijekove je primalo još četiri pacijenta, ali on je jedini bio izliječen stoga stručnjaci koji su vodili projekt upozoravaju kako su za potvrdu efikasnosti ovog tretmana potrebna daljnja istraživanja, piše Telegraph.

Spomenuti muškarac iz Brazila treća je osoba koja je do sada izliječena od ove bolesti, druge dvije osobe nisu više imale HIV nakon rizičnog zahvata transplantacije matičnih stanica.

Eksperimentalni koktel lijekova

Brazilac je dobio standardni tretman ARV-a dva mjeseca nakon dijagnoze, a potom je primljen na kliničko ispitivanje eksperimentalnog koktela lijekova. Tijekom testiranja, primao je standardne lijekove, ali i lijekove protiv HIV-a dolutegravir i marivoc te nikotinamid, oblik vitamina B.

Pacijent je primao ovu intenzivnu terapiju godinu dana. Od tada se testira svaka tri tjedna, a godinu dana kasnije još uvijek u organizmu nema virusa ili antitijela.

Drugi stručnjaci optimistični, ali oprezni

Liječnica Sharon Lewin, stručnjakinja za HIV i zarazne bolesti na Sveučilištu u Melbourneu, koja nije bio uključena u ovu studiju, kazala je da je vrlo značajno to što pacijent i dalje nema antitijela.

“Kad je netko zaražen virusom, stvara antitijela. Njih ne gubite, čak ni dok ste na liječenju. Ako pacijent iz Brazila nema antitijela na HIV, može se smatrati da je izliječen”, rekla je Lewin.

Međutim, dodala je kako je važno imati na umu da se radi o samo jednom pacijentu i da su potreba dodatna istraživanja.

Liječnik Steve Deeks, stručnjak za HIV sa Sveučilišta Kalifornija, također smatra kako je najzanimljiviji dio ove priče odsutnost antitijela, piše The New York Times.

“Bit će puno glasina, puno polemike u vezi s ovim slučajem – svi će biti skeptični”, rekao je Deeks.

“Jesam li i ja skeptičan? Naravno. Je li me ovo zaintrigiralo? Apsolutno”, dodao je.

Život s HIV-om

Trenutno osobe s HIV-om moraju uzimati antivirusne lijekove do kraja života kako bi smanjile svoj virusni teret. Ovaj tretman se u neku ruku može nazvati lijekom jer oni koji ga uzimaju obično imaju zanemarivu razinu virusa (ili ga nemaju) te ne mogu prenijeti HIV na druge osobe.

Međutim, liječenje je skupo i traje do kraja života. Dodatno, lijekovi se uzimaju na dnevnoj bazi te se na njih počela razvijati otpornost.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,