Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliki broj mrtvih i ranjenih u izraelskom napadu na izbjeglički kamp u Rafahu

Preuzmite sliku

Deseci ljudi su ubijeni i deseci ranjeni u izraelskim zračnim napadima na kamp u Rafahu u kojem su bili smješteni raseljeni Palestinci, a koji se nalazio u “sigurnoj zoni”.

Novinska agencija Wafa je pozivajući se na Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca (PRCS), izvijestila da su mnoge žrtve “žive spaljene” u svojim šatorima u oblasti Tal as-Sultan.

U napadu je ubijeno 40 osoba, a deseci su ranjeni. Reuters je, pozivajući se na glasnogovornika Ministarstva zdravstva Gaze Ashrafa al-Qudru, izvijestio da je ubijeno 35 osoba, a da su deseci ranjeni.

Svjedoci su rekli lokalnim medijima da je u nedjelju oko 20:45 sati po lokalnom vremenu najmanje osam projektila pogodilo kamp.

Al Jazeerina agencija za provjeru činjenica Sanad kaže da su napadi bili usmjereni na kamp Brix koji se nalazi zapadno od grada Rafaha. Fotografija iz zraka snimljena 24. maja prikazuje stotine šatora u tom području, u čijoj blizini se nalazi skladište UNRWA.

Napad Hamasa na Tel Aviv

Izraelski napad uslijedio je nakon Hamasovog raketnog napada na izraelski grad Tel Aviv, prvog u nekoliko mjeseci.

Izrael kaže da je Hamas ispalio osam raketa iz područja Rafaha, gdje su njegove snage nastavile kopneni napad uprkos naredbi Međunarodnog suda pravde (ICJ) da obustavi operacije u tom južnom gradu.

Izraelska vojska je saopćila da su njene zračne snage napale kompleks Hamasa u Rafahu i da je napad izveden “preciznom municijom i na osnovu preciznih obavještajnih podataka”.

U napadu je ubijen šef Hamasovog štaba za Zapadnu obalu i još jedan visoki dužnosnik koji je odgovoran za smrtonosne napade na Izraelce, navodi vojska, dodajući da je upoznata sa izvještajima da je “ranjeno nekoliko civila u tom području” i da “razmatra incident”.

Napad je uzrokovao veliki požar, kojeg su palestinski timovi civilne zaštite uspjeli ugasiti nakon otprilike 45 minuta.

Međunarodni komitet Crvenog križa je saopćio da njegova terenska bolnica u Rafahu prima veliki broj ranjenih, kao i da druge bolnice također primaju veliki broj pacijenata.

Ljekari bez granica (MSF) kažu da su “deseci ranjenih” kao i više od 15 mrtvih dovezeni u ustanovu koju oni vode.

“Užasnuti smo ovim smrtonosnim događajem, još jednim koji pokazuje da ne postoji sigurno mjesto”, napisala je organizacija na društvenoj mreži X, ponavljajući poziv na hitni prekid vatre.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,