Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Užas u Bangladešu: U velikom požaru u skladištu za kontejnere poginulo 49 osoba

Preuzmite sliku

Najmanje 49 osoba je poginulo u razornom požaru, koji je izbio u subotu oko 23 sata po lokalnom vremenu, u lučkom gradu Chittagongu na jugoistoku Bangladeša, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako navodi “NDTV”, u skladištu kontejnera punom hemikalija u Chittagongu, udaljenom 216 kilometara jugoistočno od glavnog grada Dake, zabilježena je eksplozija iz još uvijek neutvrđenog razloga.

Najmanje 49 ljudi je poginulo, a više od 300 je povrijeđeno u požaru koji je izbio kao posljedica eksplozije.

“Prema preliminarnim istragama, eksploziju je izazvala hemijska reakcija”, rekao je policijski zvaničnik Nurul Alam.

Vozač kamiona Tofael Ahmed je zadobio povrede u eksploziji.

“Eksplozija me je odbacila oko deset metara od mjesta gdje sam se nalazio i vatra mi je zahvatila ruke i noge”, rekao je Ahmed.

Načelnik Civilne odbrane i vatrogasne brigade Bangladeša Main Uddin izjavio je da su vatrogasci učestvovali u gašenju požara na tom području te da je među poginulima najmanje pet vatrogasaca.

Uddin je kazao da je nakon prve eksplozije u skladištu kontejnera došlo do mnogo eksplozija i da se vatra potom proširila na šire područje.

Očevici i spasioci rekli su također da je plamen izbio u jednom kontejneru i brzo se proširio na ostale u depou u kojem se nalazi više od 1.000 kontejnera.

Vlasti su saopštile da je smrtonosni požar prouzrokovao i ogromne ekonomske gubitke jer su uništeni kontejneri sa hemikalijama i drugim materijalima za glavni izvozni sektor Bangladeša industriju odjeće.

Premijerka Sheikh Hasina izrazila je saučešće zbog tragičnog incidenta i obećala odštetu porodicama poginulih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,