Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Usvojena rezolucija: Vijeće sigurnosti pozvano da preispita palestinsko članstvo u UN-u

Preuzmite sliku

Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih naroda koja poziva Vijeće sigurnosti UN-a da preispita palestinsko članstvo u UN-u usvojena je u petak sa 143 glasa za, devet glasova protiv i 25 suzdržanih, prenosi N1.

Rezolucija poziva Vijeće sigurnosti da “ponovno povoljno razmotri stvar” i naglašava da se palestinskim vlastima odobri članstvo u UN-u, rekavši da je “Palestinska uprava kvalificirana za članstvo u Ujedinjenim narodima“.

  • Prije početka zasjedanja Generalne skupštine UN-a, misija SAD-a pri UN-u naznačila je da će SAD ponovno staviti veto ako rezolucija bude usvojena i zahtjev za članstvo poslan Vijeću sigurnosti, rekavši: “Očekujemo sličan ishod onome što se dogodilo u aprilu“.

  • Američka misija saopštila je da Palestinska uprava ne ispunjava kriterije za članstvo u UN-u i da rezolucija ne rješava zabrinutosti koje su ranije iznesene u vezi s palestinskim članstvom.

  • U aprilu su palestinske vlasti ponovno pokrenule svoj zahtjev za članstvo, a kasnije tog mjeseca SAD je stavio veto na pokušaj Palestinaca da postignu status članstva. Glasanje u Vijeću sigurnosti pokazalo je 12 članica za i jednu protiv, uz veto SAD-a. Izrael je pohvalio američki veto, nazvavši palestinsku ponudu “sramotnim prijedlogom”, dok je predsjedništvo Palestinske uprave nazvalo veto “nepoštenim, nemoralnim i neopravdanim”.

    U septembru 2011. Palestinske vlasti nisu uspjele dobiti priznanje UN-a kao neovisne države članice. Godinu dana kasnije, UN je odlučio da će se status Palestinske samouprave “nečlanica promatrač” promijeniti u “nečlanica država promatrač”, slično Vatikanu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,