Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uragan Maria udara na Portoriko i Djevičanske otoke: “Evakuirajte se ili ćete umrijeti” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Uragan Maria, druga najjača oluja na Atlantiku ove sezone, približava se Portoriku i Djevičanskim otocima.

Uragan Maria već je poharao otok Dominiku, a iako je jučer oslabio na kategoriju četiri, u međuvremenu je opet ojačao i sad njegovi vjetrovi dosežu čak 280 km/h. Kreće se putanjom sličnom onoj putanji nedavnog uragana Irma, koji je također dosegao kategoriju pet po snazi.

Guverner Portorika, inače američkog teritorija, poručio je stanovnicima da potraže sklonište prije udara uragana koji se očekuje oko 14 sati po našem vremenu.

“Evakuirajte se ili ćete umrijeti”

Dužnosnici navode kako bi se otpad i ostaci zgrada preostali od nedavnog uragana Irma mogli pokazati izuzetno opasnima kad nad Portoriko dođe uragan Maria. Također su zabrinuti zbog mogućih odrona zemlje, ali i predviđenog podizanja mora u visini od 2,7 metra, koje bi moglo potpuno poplaviti nizinska područja.

Povjerenik za sigurnost Portorika, Hector Pesquera, izdao je ozbiljno upozorenje stanovnicima otoka: “Morate se evakuirati ili ćete umrijeti, ne znam kako bih to jasnije rekao”.

Uragan Maria već je uništio Dominiku

Uragan Maria već je poharao Dominiku, planinsku zemlju od 72.000 stanovnika kasno u ponedjeljak kasno navečer te izazvala velika razaranja.

“Do sad smo izgubili sve što se novcem može kupiti i zamijeniti”, napisao je premijer Dominike Roosevelt Skerrit na Facebooku ranije u utorak i dodao “ali sada strahujemo od tjelesnih ozljeda i mogućih smrti koje bi mogle nastati nakon odrona tla zbog stalnih kiša”.

Jedna je osoba poginula pri padu stabla, a dvije su nestale na francuskom otočju Guadalupe, objavile su lokalne vlasti i objasnile da žrtva nije poštovala naredbe da ostane u skloništu. Neke su kuće ostale bez krovova, ceste su zakrčene srušenim stablima, 80.000 kućanstava je bez struje i poplavljena su obalna područja.

Najsnažniji uragan na Portoriku u zadnjih 85 godina

Ako zadrži snagu, Maria će biti najsnažniji uragan koji je pogodio Portoriko u zadnjih 85 godina, otkako ga je 1932. pogodio uragan 4. kategorije.

Maria je 13. oluja na Atlantiku ove godine, sedmi uragan ove sezone i četvrti veliki uragan jači od 3. kategorije – nakon Harveyja, Irme i Josea. Svi ovi podaci iznad prosjeka su za tipičnu sezonu, koja je otprilike tek na polovici. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,