Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uragan Harvey pogodio Teksas: Tump proglasio katastrofu (VIDEO)

Preuzmite sliku

Uragan Harvey je ojačao i pretvorio se u oluju 4 kategorije. Oluja s vjetrovima koji pušu i do 210 kilometara na sat prijeti stanovništvu.

Naređena je i evakuacija. Nacionalni centar za uragane upozorio je na snažne oluje s jakim vjetrovima i okeanskim valovima. Jaka oluja pogodila je gradove Corpus Christi i Rockport. Prema pisanju lokalnih medija brojni stambeni objekti, kuće, škole, hoteli…su oštećeni. Ljudi su se od oluje sakrili u skloništa, prenosi Večernji.hr.

“Trenutno smo još uvijeku skloništima i ne možemo nigdje”, rekao je Steve Sims, šef vatrogasaca u Rockportu. Proglas o katastrofi Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak proglas o katastrofi za državu Teksas uslijed sve jačeg približavanja uragana Harvey obalama te države.

Trump je na Twitteru objavio da je katastrofu proglasio na zahtjev guvernera Teksasa Grega Abbotta, dodajući kako to “oslobađa punu snagu pomoći vlade”. Oluja je već pogodila i oko 20 hiljada putnika na tri kruzera (brodovi na krstarenju) u Meksičkom zaljevu, pri čemu su dva preusmjerena u New Orleans, a treći će ostati u Cozumelu u Meksiku, nakon što je u petak zatvorena luka Galveston u Teksasu. Podsjetimo, guverner Teksasa zatražio je pomoć američke savezne vlade uoči naleta uragana Harveyja koji će u petak navečer zahvatiti Teksas, pošto je Bijela kuća objavila da će uragan “nekoliko dana imati razornu snagu”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,