Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Upotreba vakcine AstraZeneca suspendovana u šest evropskih zemalja

Preuzmite sliku

Sporna serija vakcina isporučena je u još 17 evropskih država.

Norveške zdravstvene vlasti saopćile su danas da iz opreza obustavljaju primjenu AstraZenecina vakcina protiv Covida 19.

“Uvodimo pauzu u Norveškoj u cijepljenju AstraZenecom”, rekao je visoki dužnosnik u državnom institutu za javno zdravstvo Geir Bukholm. “Čekamo informacije da vidimo postoji li veza između vakcinisanja i slučaja zgrušavanja krvi”.

Nešto ranije i vlasti Islanda donijele su istu odluku! Zbog pojave krvnih ugrušaka primjena vakcina AstraZenece suspendirana je u šest evropskih zemalja. Austrijsko regulatorno tijelo za lijekove suspendisalo je korištenje jedne serije AstraZenecina vakcina nakon što je kod četvero vakcinisanih pacijenata dijagnosticirano opasno stanje zgrušavanja krvi.

Medicinska sestra u Zwettlu, gradu sjeverozapadno od Beča, umrla je od teškog poremećaja zgrušavanja krvi deset dana nakon primanja vakcine, objavila je Evropska agencija za lijekove (EMA). Drugoj medicinskoj sestri iz Zwettla, koja ima 35 godina, dijagnosticirana je plućna embolija kod koje se stvaraju začepljenja arterija u plućima. Ona se oporavlja.

“Obavijestili smo sve evropske kolege u evropskoj mreži jer je ova serija, koja je ukupno iznosila otprilike milion doza, poslana u 17 evropskih zemalja”, rekla je Christa Wirthumer-Hoche, voditeljica nadzornog tijela za tržište lijekova austrijske agencije za javno zdravstvo AGES, na konferenciji za novinare. Danas je i Danska suspendisala primjenu AstraZenecina vakcina nakon izvještaja o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, od kojih je jedan zabilježen u zemlji, potvrdio je direktor danskog zdravstva Søren Brostrøm.

Osim Austrije i Danske, to su učinile Estonija, Litvanija, Luksemburg i Latvija. Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je kako trenutno nema dokaza da je cjepivo izazvalo zdravstvene probleme te da tromboza nije navedena kao potencijalna nuspojava. U priopćenju se također navodi da je serija s oznakom ABV5300 sadržavala miliion doza i da je dostavljena u 17 zemalja Evropske unije.

Iz AstraZenece poručuju da se njihove vakcine podvrgavaju strogim i rigoroznim provjerama kvalitete. Kompanija tvrdi da dosad nije bilo “potvrđenih ozbiljnih nuspojava povezanih s vakcinom”. Rekli su da su u kontaktu s austrijskim vlastima te da u potpunosti podupiru njihovu istragu.

Regulatori Evropske unije odobrili su cjepivo krajem januara rekavši da je učinkovito i sigurno za upotrebu, dok ga je Svjetska zdravstvena organizacija sredinom februara stavila na popis za hitnu upotrebu. Nuspojave uočene u ispitivanjima uglavnom su bile kratkotrajne, a problemi sa zgrušavanjem krvi nisu zabilježeni. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje