Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Univerzitet u Kentuckyju će isplatiti 14 miliona dolara odštete nakon smrti studenta

Preuzmite sliku

Univerzitet u Kentuckyu pristao je da plati 14 miliona dolara porodici hrvača koji je preminuo od toplotnog udara nakon što je molio za vodu tokom treninga.

Grant Brace (20) umro je u augustu 2020. nakon što je više puta sprintao gore-dolje niz strmo brdo. Njegovi advokati su rekli da su mu treneri odbili dati vodu.

Dva trenera navedena u tužbi navodno su stvorila “atmosferu straha” u timu. Univerzitet Cumberlands saopćio je da se nada da će dogovor biti okončan, a je tvrdio da je mogao poništiti tužbu da se nastavilo sa suđenjem.

– Iskreno se nadamo da će rješavanje ovog pitanja omogućiti porodici Brace mir – rekao je univerzitetski kancelar Jerry Jackson u izjavi.

U tužbi se navodi da je Brace, rodom iz Louisvillea, postao “veoma dezorijentisan” nakon intenzivne vježbe u dijelu kampusa poznatom kao “Punishment Hill“.

Braceu je dijagnosticiran ADHD i narkolepsija, zbog čega je bio prisiljen da uzima lijekove koji zahtijevaju odgovarajuću hidrataciju, posebno tokom vježbanja.

Uprkos njegovim medicinskim potrebama, u tužbi se navodi da su ga dva trenera izrugivala kada je zatražio pauzu, govoreći: “Misliš li da si poseban i da ti je dozvoljeno više vode?”

Na dan smrti, Brace je odradio brojne sprinteve, a zatim “sjeo od iscrpljenosti”, navodi se u tužbi.

Nakon što mu je rečeno da će biti izbačen iz tima, još jednom je otrčao do vrha brda prije nego što je stao i rekao: “Gotov sam. Ne mogu više.”

Treneri su vrištali na njega nakon što se tim vratio u dvoranu, a on je pobjegao iz sale za hrvanje, navodi se u tužbi. Tražio je česmu za vodu, ali se srušio i umro prije nego što je uspio pronaći.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje