Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UN: Zabrinutost zbog prijavljenih silovanja palestinskih žena u izraelskom pritvoru

Preuzmite sliku

Izvjestitelji Ujedinjenih naroda (UN) izjavili su da su ozbiljno zabrinuti zbog prijavljenih slučajeva silovanja i prijetnji seksualnim napadom tokom zatvaranja palestinskih žena i djevojaka od strane izraelskih snaga, javlja Anadolu.

U pisanoj izjavi izvjestitelja UN-a navedeno je da su prijavljena kršenja ljudskih prava žena i djevojaka u Palestini, koja je pod izraelskom blokadom i intenzivnim napadima, užasna.

Naglašeno je da postoje vjerodostojne tvrdnje o užasnim kršenjima ljudskih prava koje trpe žene i djevojke u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

“Postoje izvještaji o proizvoljnim pogubljenjima žena i djevojaka u Gazi, često zajedno sa članovima njihovih porodica. Šokirala nas je vijest da su palestinske žene i djevojke namjerno gađane i vansudsko pogubljene u skloništima ili prilikom bijega. Neki su navodno držali bijele zastave kada su ih ubili izraelska vojska ili njene snage”, navedeno je.

Izrazili su zabrinutost zbog prijavljenih slučajeva silovanja i prijetnji seksualnim napadom palestinskih žena i djevojčica u pritvoru.

U saopćenju se navodi da su pritvorene Palestinke bile izložene raznim seksualnim napadima od strane izraelskih policajaca.

“Prijavljeno je da su najmanje dvije palestinske zatočenice silovane, a drugima su prijetili silovanjem i seksualnim nasiljem“, navedeno je u saopćenju.

Također su naveli da su fotografije zatočenih palestinskih žena u ponižavajućim uslovima snimili izraelski vojnici i podijelili ih na internetu.

Izrazili su zabrinutost zbog vijesti da je nepoznat broj palestinskih žena i djece, uključujući djevojčice, nestao nakon kontakta s izraelskom vojskom u Gazi.

Podsjetili su i da Izrael ima obavezu da osigura da palestinske žene ne budu podvrgnute nasilju, mučenju, zlostavljanju i ponižavajućem tretmanu, uključujući seksualno nasilje.

Naglasili su da treba provesti nezavisnu, nepristrasnu, brzu, sveobuhvatnu i efikasnu istragu u vezi sa ovim navodima i da bi Izrael trebalo da sarađuje u takvim istragama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,