Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UN: U izraelskim napadima u Gazi ubijena 132 naša uposlenika

Preuzmite sliku

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) objavila je da su 132 njena uposlenika ubijena u Pojasu Gaze koja je pod izraelskim napadima od 7. oktobra, javlja Anadolu.

Iz UNRWA je navedeno da su 4. decembra direktno pogođene dvije njihove škole na sjeveru Gaze gdje su bili smješteni raseljeni Palestinci iz Beit Lahiye i grada Gaze i dvije škole u Deyr el-Belahu i Nusayratu.

Naveli su da su od 7. oktobra ubijena 132 uposlenika UNRWA-e.

Samo 5. decembra ubijena su njihova dva uposlenika.

Naveli su da je 1,9 miliona Palestinaca, što odgovara 85 posto stanovništva u Pojasu Gaze, raseljeno, a od 5. decembra 1,2 miliona raseljenih Palestinaca sklonilo se u 155 objekata UNRWA širom Gaze.

U saopćenju je navedeno da je milion raseljenih stanovnika Gaze smješteno u 98 objekata UNRWA u centralnom dijelu Pojasa Gaze i u Khan Younisu i Rafahu na jugu.

Izrael je nastavio svoju vojnu ofanzivu na Pojas Gaze 1. decembra nakon završetka jednosedmične humanitarne pauze u sukobu s palestinskom grupom Hamas.

Najmanje 16.248 Palestinaca je ubijeno, a više od 43.616 ranjeno u nemilosrdnim vazdušnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,