Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

UN poziva da se krene ka dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba

Preuzmite sliku

Ujedinjene nacije u srijedu su pozvale međunarodnu zajednicu da krene u pravcu dvodržavnog rješenja palestinsko-izraelskog sukoba, navodeći da bi Jerusalem trebao služiti kao glavni grad obje države.

“Davno je prošlo vrijeme da se krene na odlučan, nepovratan način ka dvodržavnom rješenju, na osnovu rezolucija Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava”, kazala je Tatjana Valovaja, generalna direktorica ureda UN-a u Ženevi, u govoru koji je ovlastio generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Dodala je kako bi to značilo da “Izrael i Palestina žive rame uz rame u miru i sigurnosti, s Jerusalemom kao glavnim gradom obje države”.

Njen govor se podudara s Međunarodnim danom solidarnosti Ujedinjenih nacija s palestinskim narodom, koji se obilježava svake godine. Dan označava odobravanje plana Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za podjelu Palestine na arapsku i jevrejsku državu i međunarodnu vlast nad Jerusalemom.

Pozivi za dvodržavnim rješenjem porasli su nakon napada na Izrael 7. oktobra u kojima su Hamasovi naoružani napadači ubili 1.200 ljudi i uzeli 240 talaca. Napad je izazvao izraelsko bombardiranje i kopnenu ofanzivu na Gazu pod vlašću Hamasa u kojoj je ubijeno više od 15.000 ljudi, saopćila je palestinska zdravstvena služba u gusto naseljenoj enklavi.

Sporazum o dvije države stvorio bi državu za Palestince na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze uz Izrael. Izrael tvrdi da se palestinska država mora demilitarizirati kako ne bi ugrozila njenu sigurnost.

Palestinci žele da istočni Jerusalem, koji uključuje mjesta u Starom gradu koja su sveta za muslimane, Jevreje i hrišćane, bude glavni grad njihove države. Izrael kaže da bi Jerusalem trebao ostati njegova “nedjeljiva i vječna” prijestolnica.

Ibrahim Khraishi, palestinski ambasador pri UN-u u Ženevi, kazao je da je trenutni sukob poslužio kao poziv na buđenje međunarodnoj zajednici da podrži dvodržavno rješenje.

“Dvodržavno rješenje teško je nakon (izraelskog) naseljavanja i smanjenja (teritorije), ali je još uvijek moguće ako postoji volja. Sada je trenutak. I to je, inače, dobro za Izrael. Ako ne prihvate tu ideju, bit će prekasno za njih, a ne za nas”, rekao je on, prenosi Reuters. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,