Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Umro posljednji astronaut iz NASA-ine misije Apollo 7

Preuzmite sliku

Walter Cunningham, astronaut NASA-inog prvog svemirskog leta s posadom 1968. godine, umro je u 90. godini, objavila je u utorak američka svemirska agencija, prenosi Anadolu Agency.

Cunningham je bio posljednji živi astronaut s ovog NASA-inog leta čija je misija Apollo 7 1968. otvorila put za prvo slijetanje čovjeka na Mjesec nekoliko mjeseci kasnije, 1969. godine. Umro je u utorak ujutro u Hjustonu, navodi se u saopštenju NASA-e.

“Walt Cunningham je bio borbeni pilot, fizičar i poduzetnik, ali, prije svega, bio je istraživač. Na Apollu 7, prvoj lansiranoj misiji Apollo s posadom, Walt i njegovi kolege ušli su u istoriju, utirući put Artemis generaciji koju vidimo danas”, rekao je Bill Nelson iz NASA-e i dodao:

“NASA će se uvijek sjećati njegovog doprinosa svemirskom programu naše zemlje i šalje naše saučešće porodici Cunningham.”

Cunninghamova porodica je takođe odala počast astronautu:

„Želeli bismo da izrazimo svoj neizmerni ponos na život koji je živeo i našu duboku zahvalnost za čoveka kakav je bio – patriota, istraživač, pilot, astronaut , muž, brat i otac. Svijet je izgubio još jednog pravog heroja i jako će nam nedostajati.”

Rođen 1932. u Iowi, Cunningham je 1960. godine stekao diplomu iz fizike i magistrirao fiziku 1961. godine na Univerzitetu u Kaliforniji. Godine 1974. završio je doktorat iz fizike na Harvard Graduate School of Business.

Cunningham se pridružio mornarici 1951. godine i izvršio 54 misije kao pilot noćnog borbenog aviona u Koreji, navodi se u saopštenju NASA-e.

“Cunningham je imao više od 4.500 sati letenja u 40 različitih aviona, uključujući više od 3.400 u mlaznim avionima”, dodaje se.

Godine 1963. izabran je za člana NASA-ine treće klase astronauta. Cunningham je služio kao rezervni pilot lunarnog modula za Apollo 1 i glavna posada za otkazani Apollo 2 prije nego što je bio dodijeljen posadi Apolla 7.

Za prvi ljudski test letenja svemirske letjelice Apollo, Apollo 7, izabran je za pilota lunarnog modula za 11-dnevnu misiju.

“S Walterom M. Schirrom, Jr. i Donnom F. Eiseleom, testirao je manevre neophodne za pristajanje i susret u lunarnoj orbiti koristeći treći stepen njihove rakete-nosača Saturn IB”, navodi se u saopštenju NASA-e i dodaje:

“Posada je uspješno završila osam testova, palivši motor servisnog modula, izmjerivši tačnost performansi svih sistema svemirskih letjelica i omogućivši prvi televizijski prijenos aktivnosti posade na brodu.”

Članovi Apollo 7, uključujući Cunninghama, osvojili su posebnu nagradu “Emmy” Nacionalne akademije za televizijsku umjetnost i nauku.

“Let dug 263 sata i 4,5 miliona milja završio je 22. oktobra 1968. padom u Atlantski okean”, dodaje se.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje