Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ujedinjeni Arapski Emirati poslali pomoć za obnovu Pojasa Gaze

Preuzmite sliku

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) izdvojili su pet miliona dolara za aktivnosti Ujedinjenih naroda (UN) i obnovu Pojasa Gaze, prenosi Anadolija.

Kako je objavila novinska agencija WAM, pomoć je izdvojena prema odluci predsjednika UAE-a Mohameda bin Zayeda Al Nahyana.

U saopštenju se navodi da je ovom odlukom iskazana spremnost UAE-a da podrži humanitarne aktivnosti koje provodi UN u Pojasu Gaze i viša koordinatorica za humanitarnu pomoć i obnovu Gaze Sigrid Kaag u naporima da ublaži patnje naroda Gaze i poveća hitnu humanitarnu pomoć.

UAE su se 18. januara obavezale da će obezbijediti oko deset miliona dolara za podršku zdravstvenom sektoru u Gazi i pružanje osnovnih zdravstvenih usluga.

Izrael je 7. oktobra pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno 27.238 Palestinaca i povrijeđeno 66.452. Ofanziva je uslijedila nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,