Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prognoze: Šta svijet čeka u 2022. godini?

Preuzmite sliku

U sklopu svojih prognoza o glavnim efektima interakcije geopolitičkih trendova u svijetu, koje objavljuje početkom svake godine, portal Stratfor je pripremio sažetak svojih prognoza za narednu 2022. godinu.

Da će globalni rast ostati snažan, a Iran i SAD postići ograničeni sporazum samo su neka su od predviđanja. Očekuje se da će se tenzije između Kine i Tajvana produbiti, ali da Peking neće vojno djelovati

OGRANIČENI NUKLEARNI SPORAZUM SAD I IRANA: Izvještaj konstatuje da će snažna želja Sjedinjenih Američkih Država i njihovih evropskih saveznika da uspore nuklearni razvoj Irana, zajedno sa snažnom željom Teherana da ublaži sankcije i izbjegne veliki sukob, potaknuti dvije strane da se vrate za pregovarački sto i postignu ograničeni nuklearni sporazum zasnovan na smanjenju nuklearnih aktivnosti Teherana u zamjenu za ublažavanje američkih sankcija. Međutim, izvještaj, takođe, ukazuje na mogućnost izbijanja regionalnog sukoba, posebno između Izraela i Irana.

DUBLJI JAZ IZMEĐU KINE I TAJVANA: U izvještaju se očekuje da će se tenzije između Kine i Tajvana produbiti zbog sve veće podrške Zapada Tajvanu, ali da Peking neće vojno djelovati protiv Tajvana.

VEĆA KOORDINACIJA FRANCUSKE I NJEMAČKE: U izvještaju se ukazuje na povećanje nivoa političke koordinacije između Francuske i Njemačke, što otvara vrata za fleksibilnija finansijska pravila za Evropsku uniju, za nastavak podrške energetskoj tranziciji i pristupu ulaganjima koji je više protekcionistički. To će dovesti do konzistentnije političke saradnje sa Italijom i Španijom i zajedničkog pomjeranja osovine moći Evropske unije ka jugu kontinenta. Međutim, izvještaj navodi da će napredak biti skromniji na sigurnosnom frontu.

TALIBANI: U izvještaju se naglašava da će se talibani suočiti s velikim ekonomskim i društvenim pritiscima u pokušaju da učvrste svoju kontrolu nad Afganistanom. Talibanski lideri će se boriti da uspostave ravnotežu između očekivanja u zemlji i inostranstvu, dok budu radili na donošenju novih propisa i formaliziranju nove vlade i ustavne strukture.

ESKALACIJA TENZIJA U UKRAJINI: U izvještaju se navodi da će sporovi oko sporazuma iz Minska i ruskih zahtjeva za sigurnosne garancije zadržati napetosti u istočnoj Ukrajini na visokom nivou. Odbacuje se mogućnost da će Rusija pribjeći invaziji na Ukrajinu, ali se vjeruje da će zadržati svoje snage, infrastrukturu i opremu u blizini ukrajinskih granica, kako bi vršila pritisak na Zapad i navela ga da napravi ustupke u evropskim pregovorima o sigurnosti.

U slučaju da pregovori o bezbjednosti propadnu, Rusija će izvršiti upad u Ukrajinu i pokušati zauzeti velike dijelove Ukrajine ili izvršiti ograničeni upad i napade navođenim raketama na ukrajinsku vojsku s ciljem nametanja političkog rješenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,