Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšen policajac koji je upucao najmanje tri osobe u Aleksandriji

Preuzmite sliku

Egipatski policajac otvorio je vatru na izraelske turiste u mediteranskom gradu Aleksandriji, ubivši najmanje dva Izraelca i jednog Egipćanina, saopćilo je egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova. Brzom intervencijom, policajac je uhapšen.

Televizijski kanal Extra News, koji ima bliske veze s egipatskim sigurnosnim agencijama, citirao je neidentifikovanog sigurnosnog zvaničnika koji je rekao da je još jedna osoba ranjena u napadu, koji se dogodio na lokaciji Pompejevog stuba u Aleksandriji. Navodi se da je osumnjičeni napadač priveden, prenosi Haaretz.

Vezano | Egipatski policajac ubio dvoje izraelskih turista

Izraelska spasilačka služba Zaka izvijestila je da su dvije osobe ubijene u Aleksandriji. Nedjeljni napad uslijedio je u vrijeme kada se Izrael borio protiv palestinskih militanata nakon velikog upada iz Gaze.

Egipat je sklopio mir s Izraelom prije nekoliko decenija i dugo je služio kao posrednik u izraelsko-palestinskom sukobu. Ali antiizraelsko raspoloženje u zemlji je visoko, posebno tokom eskalacije nasilja.

Yossi Zhoum, Izraelac čiji su roditelji putovali na mjesto događaja, rekao je za izraelski Channel 12 News da su bili na organiziranom putovanju sa 17 ljudi.

Rekao je da je u direktnom kontaktu s izraelskim Ministarstvom vanjskih poslova i dodao kako im šalju oklopna vozila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje