Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšen 11-godišnjak: Mjesecima pljačkao, krao auta i pucao

Preuzmite sliku

Policijska uprava Albuquerquea uhapsila je u četvrtak 11-godišnjeg dječaka nakon što je navodno mjesec dana terorisao lokalne stanovnike nizom provala, krađom automobila i pucnjavama.

Šef policije Harold Medina izrazio je razočarenje zbog hapšenja tako mlade osobe zbog teških zločina, uključujući provalu i prekršaje s vatrenim oružjem, piše FOX News.

“Ponašanje ovog naoružanog pojedinca je eskaliralo i predstavljao je opasnost za zajednicu”, rekla je Medina.

Naglasio je potrebu da se pozabavi opasnom kombinacijom oružja i društvenih medija, navodeći:

“Djeci su potrebne posljedice.”

Prema izvještajima, dječak, čiji identitet ostaje neotkriven zbog njegovih godina, suočava se sa više optužbi.

To uključuje teški napad smrtonosnim oružjem, zavjeru, pucanje na ili iz motornog vozila, pucnjavu u naseljenom objektu, nezakonito držanje oružja od strane maloljetnika, provalu u nestambeni prostor, krivičnu štetu na imovini preko 1.000 dolara i zavjeru radi izvršenja krivičnog djela četvrtog stepena.

Zločin je počeo 5. maja kada je Kia Forte ukraden u sjeveroistočnom Albuquerqueu. Sedmicu dana kasnije, jedna žena je prijavila da su četvoro maloljetnika gađali njenu kuću kamenjem, od kojih joj je jedan udario nogu. Istog dana, 12-godišnja djevojčica je prijavila da je grupa poznata kao “Kia Boyz”, koja često posjećuje to područje, gađala kamenjem njenu kuću i pokušavala da provali.

Dana 17. maja, policajci su reagovali na provalu u komercijalnu kuću u kojoj je ukradeno vozilo prošlo kroz ulaz prodavnice, što je rezultiralo štetom u vrijednosti od 15.000 dolara.

29. maja, muškarac je pozvao policiju nakon što su ga četvorica maloljetnika upucala u plavoj Kii kada im je rekao da napuste prednji dio njegove kuće.

Osim toga, prošle sedmice policija je upozorena na muškarca koji je upucan u ruku u Ulici generala Chennaulta. Pištolj je kasnije pronađen na licu mjesta.

Šef Medina je održao konferenciju za novinare kako bi se pozabavio incidentima i hapšenjem, ističući tekuće napore Policijske uprave Albuquerquea da osigura sigurnost zajednice i važnost pozivanja mladih prestupnika na odgovornost.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje