Utorak, 20. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Učiteljica iz SAD-a djecu u školi natjerala da glume Holokaust: ‘Učenik Židov je glumio Hitlera’

Preuzmite sliku

Djeca iz osnovne škole Watkins u Washingtonu su trebala glumiti da su u Holokaustu u jednoj predstavi, učiteljica im je tako naredila kako bi ih naučila užasu. 

Učiteljica je u petak suspendovana.

– Jedan dječak je Židov i njegova uloga je bila da glumi Adolfa Hitlera – rekao je roditelj jednog dječaka.  Učeniku je rečeno da odglumi samoubistvo Hitlera.

Oglasio se i direktor škole MScott Berkowitz i naglasio da su učenici trebali ići na čas u biblioteku kako bi sami napravili projekt prije zimskih praznika. Međutim, učiteljici je tada palo na pamet da naprave rekonstrukciju Holokausta.

– Želim istaknuti kako je učiteljica donijela lošu odluku, od učenika se nikada ne bi smjelo tražiti da glume ili prikažu bilo kakav zločin, posebno genocid, rat ili ubistvo – napisao je direktor u mailu roditeljima.

U cijeloj situaciji se oglasio i drugi roditelj čije je dijete trebalo glumiti da se nalazi u vozu koji vozi u koncentracijske logore te smrt u plinskoj komori.

– Učeniku je također bilo rečeno da odglumi kako ‘puca’ u svoje kolege iz razreda – rekao je jedan roditelj.

Međutim, postoje dodatne optužbe da je učiteljica pred djecom iznosila antisemitske izjave.  Kada su je učenici upitali zašto to rade ona im je odgovorila da je to zato što su Židovi ukrali Božić.

Učiteljica je tada učenicima rekla da rekonstrukciju čuvaju u tajnosti, ali učenici su odmah rekli svom razredniku.

U toku je školski uviđaj, a incident je prijavljen školskom okrugu.

– Ovo nije odobreni plan nastave i iskreno se ispričavamo učenicima i porodicama koji su bili izloženi ovom incidentu – rekao je glasnogovornik školskog okruga (DCPS-a). (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,