Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ubijena kćerka bliskog Putinovog saveznika, eksplodirao joj auto kod Moskve

Preuzmite sliku

Kćerka Aleksandra Dugina, bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodno je ubijena blizu Moskve, piše BBC. Prema pisanju državnih medija, Darija Dugina preminula je nakon što je njen automobil eksplodirao dok se vozila kući.

Navodno je Putinov bliski saveznik trebao biti u tom automobilu kao meta napada, ali je sjeo u drugi.

Dugin je istaknuti ultranacionalistički ideolog za kojeg se vjeruje da je blizak ruskom predsjedniku. Prema ruskom mediju 112, Dugin i njegova kćerka trebali su se u subotu navečer vratiti s jednog događaja u istom automobilu, ali je Dugin u posljednji trenutak sjeo u drugi automobil.

Čini se da nepotvrđeni snimak objavljen na Telegramu prikazuje Dugina kako šokirano gleda kako hitna pomoć stiže na mjesto nesreće. BBC nije mogao nezavisno provjeriti snimku.

Agencije za provođenje zakona potvrdile su novinskoj agenciji TASS da je jedna vozačica poginula kada je SUV eksplodirao u selu Bolšije Vjazemi, ali nisu dali više detalja. Za sada nije bilo službenog komentara ruskih vlasti.

Iako nema nikakvu službenu poziciju u ruskoj vladi, za Dugina se vjeruje da je bliski Putinov saveznik i čak ga se zove “Putinovim Rasputinom”. Njegova kćerka Darija Dugina bila je novinarka koja se zalagala za rusku invaziju na Ukrajinu.

Oboje sankcionisani i žestoki pobornici ruske invazije na Ukrajinu

Ranije ove godine sankcionisale su je američke i britanske vlasti, koje su 30-godišnjakinju optužile za doprinos online “dezinformacijama” u vezi s ruskom invazijom. U maju je opisala rat kao “sukob civilizacija” u intervjuu i izrazila ponos činjenicom da su i ona i njezin otac bili sankcionisani od strane Zapada.

SAD je 2015. sankcionisao Aleksandra Dugina zbog njegove navodne umiješanosti u rusku aneksiju Krima. Njegovim se djelima pripisuje dubok uticaj na svjetonazor Vladimira Putina i smatra se glavnim intelektualnim arhitektom ultranacionalističke ideologije kojoj se priklanjaju mnogi u Kremlju. Dugin je godinama pozivao Moskvu da se agresivnije nametne na globalnoj sceni i podupirao je rusku vojnu akciju u Ukrajini. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje