Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UAE od Velike Britanije preuzima epitet najvećeg magneta za strane milionere

Preuzmite sliku

Ekspertski izvještaji najavljuju da će Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) zamijeniti Veliku Britaniju kao glavni globalni magnet stranog bogatstva dok ruski i ukrajinski kapital traže sigurno utočište od rata i sankcija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Riječ je o izvještaju kojeg je objavila konsultantska kuća Henley & Partners sa sjedištem u Londonu, a prati trendove migracije privatnog bogatstva i investicija širom svijeta.

“Cunami privatnog kapitala napustio je Rusiju i Ukrajinu. Velika Britanija je izgubila svoj epitet krune utočišta bogatstva, a SAD brzo blijedi kao magnet za svjetske bogataše. Očekuje se da će ih UAE prestići privlačeći najveći neto priliv milionera širom svijeta 2022“, navodi se u izvještaju.

Autori izvještaja navode da je Rusija u proteklih pola godine pretrpjela najveću emigraciju milionera, sa prognoziranim neto odlivom od 15.000 milionera do kraja 2022. godine. Navodi se da se predviđa da će i Ukrajina pretrpjeti najveće neto gubitke u historiji s odlaskom oko 2.800 milionera.

Analiza “Henley & Partners“ fokusira se samo na pojedince sa bogatstvom od milion dolara i više koji ostaju u svojoj novoj zemlji više od pola godine.

Kako rat u Ukrajini podstiče bijeg kapitala, UAE će dobiti najveći neto priliv milionera na globalnom nivou, sa dolaskom 4.000 milionera, što je nagli porast od 208 posto u odnosu na u 2019. godinu.

“Imućni pojedinci su izuzetno mobilni, a njihova kretanja mogu pružiti rani signal upozorenja o budućim trendovima u zemlji“, rekao je Andrew Amoils, šef istraživanja New World Wealtha, obavještajne kompanije sa sjedištem u Južnoj Africi.

Autori izvještaja dalje navode da su zemlje koje privlače bogate pojedince i njihove porodice obično snažne, sa niskim stopama kriminala, konkurentnim poreskim stopama i atraktivnim poslovnim prilikama.

UAE je zaljevska zemlja koja je dugo fokusirana na privlačenje turizma i trgovine i prilagođavala je svoje imigracione propise kako bi privukla privatno bogatstvo, kapital i talente.

Nakon UAE, milionere koji bježe od rusko-ukrajinskog rata ponajviše privlače Australija, Singapur, Izrael, Švicarska, SAD, Portugal, Grčka, Kanada i Novi Zeland.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje