Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U samo tri dana Gautam Adani izgubio 70 milijardi dolara

Preuzmite sliku

Ne nazire se kraj potonuću vrijednosti kompanija u vlasništvu Gautama Adanija. Donedavno treći najbogatiji čovjek na svijetu i dalje ne uspijeva uvjeriti investitore da su neutemeljene tvrdnje američke kompanije Hindenburg Research o ozbiljnim problemima u finansijskom poslovanju njegovih kompanija.

Kako prenosi Reuters, u samo tri dana vrijednost kompanija u vlasništvu Gautama Adanija potonula je za gotovo 70 milijardi dolara. Time je taj Indijac, prema Bloombergovom indeksu milijardera, sa prošlosedmičnog trećeg pao na sedmo mjesto s imovinom od 92,7 milijardi dolara, prenosi Poslovni.hr.

Udar Hindenburg Researcha, kompanije koja za sebe tvrdi da se bavi finansijskom forenzikom, smanjio je vrijednost kompanije Adani Enterprises – “admiralskog broda” među kompanijama u Adanijevom poslovnom carstvu – za dodatnih 2,5 posto.

Međutim, ostale kompanije proživjele su jučer još snažniji gubitak. Adani Transmission, Adani Total Gas, Adani Green Energy, Adani Power, Adani Wilmar te Adani Ports and Special Economic Zone izgubili su na cijeni između 4,2 i 20 posto.

Podsjetimo, Hindenburg Research prošle sedmice je objavio izvještaj o Adanijevom poslovnom carstvu u kojem tvrdi da su nivoi zaduženosti njegovih kompanija razlog za zabrinutost, a postavio je i pitanje korištenja računa u poreznim oazama, poput Mauricijusa.

Hindenburg je objavio i kako zbog toga očekuje pad vrijednosti Adanijevih kompanija te je stoga zauzeo kratku poziciju. Drugim riječima, okladio se na pad cijena dionica i očekuje od toga milionsku zaradu.

Nakon objave izvještaja Adani je izjavio kako su optužbe potpuno neutemeljene te je najavio da će tužiti tog “finansijskog Sherlocka Holmesa” iz New Yorka.

Tim više jer se izvještaj pojavilo samo tri dana prije nego što je Adani Enterprises planirao započeti upis dodatnih dionica što je trebala biti najveća sekundarna javna ponuda u Indiji vrijedna 2,5 milijardi dolara.

Ipak, Reutersovi izvori tvrde da je Hindenburgov izvještaj privukao pažnju indijskog finansijskog regulatora. Ta tvrdnja nije službeno potvrđena. Kako sada stvari stoje, veliki institucionalni i strani investitori ne pokazuju preveliki interes za dionice Adani Enterprisesa. Dionicama se trguje po 2.686 rupija što je gotovo 14 posto niže od cijene u donjem rasponu. Adani Group poručila je u subotu za Reuters da upis dionica teče po planu.

No, bankari tvrde da bi se rok upisa dionica mogao produžiti i nakon 31. januara. Indijska regulativa zahtijeva da se mora upisati barem 90 posto dionica da bi javna ponuda bila valjana. Hindenburg je poručio kako reakcija investitora na berzi “uveliko potvrđuje nalaze izvještaja”.

Adani je svoju poslovnu grupaciju osnovao 1988. godine, počevši s trgovanjem sirovinama. Danas se njegovo carstvo proteže od luka i aerodroma do rudarstva i obnovljivih izvora energije. Inače, Adani je rodom iz države Gujarat, iz koje potječe i premijer Narendra Modi.

Indijska vodeća oporbena Kongresna stranka često je optuživala skupinu milijardera u kojoj je i Adani da su od Modijeve vlade dobivali povlaštene uslove.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,