Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U SAD-u doktori nekoliko puta pokušali ubrizgati smrtonosnu injekciju serijskom ubici, nisu uspjeli

Preuzmite sliku

Idaho je jučer zaustavio pogubljenje serijskog ubice Thomasa Eugenea Creecha, jednog od osuđenika koji najduže čekaju na izvršenje smrtne kazne.

Doktorski tim više puta nije uspio pronaći venu kako bi ubrizgao smrtonosnu injekciju. 73-godišnji Creech zatvoren je još 1974. i osuđen je za pet ubistava u tri države te osumnjičen za još nekoliko. Već je služio doživotni zatvor kada je 1981. na smrt pretukao svog cimera, 22-godišnjeg Davida Dalea Jensena.

Upravo je to zločin zbog kojeg bi Creech trebao biti pogubljen više od četiri desetljeća kasnije. Creech je u 10 sati po lokalnom vremenu doveden u zatvorsku komoru za pogubljenje. Direktor zatvora Josh Tewalt je na konferenciji za novinare ispričao kako su trojica članova medicinskog tima osam puta pokušala uspostaviti intravensku liniju.  U nekoliko navrata nisu mogli doći do vene, a u onim slučajevima kada su mogli, bili su zabrinuti za kvalitetu vene. Tražili su vene na osuđenikovim rukama, nogama, šakama i stopalima. U jednom trenutku, član medicinskog tima otišao je po još zaliha, piše Guardian.

Nije otkriven identitet članova medicinskog tima

U 10:58 donesena je odluka kako se pogubljenje prekida. Zatvor je priopćio kako razmatra sljedeće korake. Creechovi advokati odmah su podnijeli novi zahtjev za odgodu izvršenja kazne na američkom okružnom sudu, istaknuvši da “gadno neuspjeli pokušaj smaknuća” dokazuje “nesposobnost odjela da provede humano i ustavno smaknuće”.

“Ovo se događa kada se nepoznatim osobama s nepoznatom obukom dodijeli izvršenje pogubljenja”, poručila je Federalna odbrambena služba Idaha u pisanoj izjavi. Šest dužnosnika Idaha, uključujući državnog advokata Raula Labradora i četiri predstavnika medija, uključujući novinara Associated Pressa, bili su prisutni kako bi svjedočili pokušaju pogubljenja.

To je trebalo biti prvo pogubljenje u navedenoj saveznoj državi nakon 12 godina. Iz zatvora su potvrdili kako je tim za egzekuciju bio u potpunosti sastavljen od dobrovoljaca. Oni koji su bili zaduženi za pronalazak vene i ubrizgavanje injekcije prošli su medicinsku obuku, ali njihov identitet držan je u tajnosti.

Često gledao prema članovima svoje porodice

Nosili su bijela pokrivala za lice i tamnoplave kape kako ih se ne bi moglo prepoznati. U jednom su trenutku medicinska kolica s potrepštinama pomaknuta ispred prozora na kojem su sve pratili predstavnici medija, što im je djelomično zaklonilo pogled i onemogućilo da prate napore medicinskog tima.

Pri svakom pokušaju uspostave intravenske linije, medicinski tim bi očistio kožu alkoholom, ubrizgao otopinu za umiranje, ponovo očistio kožu i zatim pokušao uspješno pogoditi venu. Svaki pokušaj trajao je nekoliko minuta.

Creech je često gledao prema članovima svoje porodice i predstavnicima, koji su sjedili u zasebnoj sobi za svjedoke. Ruke su mu bile vezane za stol. Činilo se da povremeno govori “Volim te” nekome u sobi. Nakon što je pogubljenje zaustavljeno, upravitelj je prišao Creechu i šaputao mu nekoliko minuta, stišćući mu ruku.

Nasmrt pretukao invalida u zatvoru

Rodom iz Ohija, Creech je proveo veliku većinu svog života iza rešetaka u Idahu, iako su se njegovi zločini dogodili u nekoliko zapadnih država. Prvi put je bio zatvoren u Idahu 1974. zbog ubistva Johna Waynea Bradforda i Edwarda Thomasa Arnolda, dvojice soboslikara koji su pokupili Creecha i njegovu djevojku dok su stopirali.

Služio je doživotnu kaznu za ta ubistva 1981., kada je nasmrt pretukao Jensena. Jensen je bio invalid i služio je kaznu za krađu automobila. Creechove pristaše tražili su da se njegova kazna preinači u doživotnu bez pomilovanja, govoreći da je on duboko promijenjen čovjek.

Bivši zatvorski djelatnici tvrdili da su da je Creech poznat po pisanju poezije i kako im je često izražavao zahvalnost za njihov rad. Tokom saslušanja o pomilovanju, zamjenica tužitelja okruga Ada, Jill Longhorst, nije osporila da Creech može biti šarmantan.

Uz pomoć njegovih informacija pronađena tri tijela

Ipak, napomenula je da se radi o psihopatu bez trunke kajanja i empatije. Creech je osuđen i za ubistvo Williama Josepha Deana u Oregonu i Vivian Grant Robinson u Kaliforniji 1974. Također je bio optužen za ubistvo Sandre Jane Ramsamooj u Oregonu te godine, ali je optužba kasnije odbačena zbog drugih presuda.

1973. suđeno mu je i za ubistvo 70-godišnjeg Paula Schradera u Tucsonu u Arizoni, ali je oslobođen optužbi za zločin. Vlasti i dalje vjeruju da je on odgovoran za Schraderovu smrt i kažu da je Creech dao informacije koje su ih dovele do pronalaska tijela dvoje ljudi u blizini Las Vegasa i jedne osobe u blizini Baggsa u Wyomingu, prenosi Index.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,