Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

U potresu u kineskoj pokrajini Sečuan poginulo 13 i povrijeđeno 175 ljudi

Preuzmite sliku

Najmanje 13 ljudi, među kojima šest turista, poginulo je i 175 povrijeđeno kada je potres jačine sedam stepeni po Richterovoj skali pogodio kinesku jugozapadnu pokrajinu Sečuan, javili su u srijedu pokrajinska vlada i državni mediji.

Potres je pogodio slabo naseljenu regiju, 200 kilometara sjeverozapadno od grada Guangyuan u utorak navečer po lokalnom vremenu na dubini od 10 kilometara, saopćio je Američki geološki zavod. Također se desio u blizini prirodnog rezervata Jiuzhaigou, popularne turističke destinacije.

Sečuan često pogađaju potresi. U maju 2008. godine, u teškom potresu u u toj pokrajini poginulo je skoro 70.000 ljudi.

Drugi potres magnitude 6,5 stepeni pogodio je udaljeni dio kineske sjeverozapadne regije Xinjiang, udaljene više od 2.000 kilometara od Sečuana, u srijedu ujutru, saopćila je kineska geološka agencija. Novine Narodni dnevnik javile su da su 32 osobe povrijeđene u potresu u toj većinski ruralnoj regiji.

Vlada Sečuana saopćila je da su spasioci postepeno evakuirali turiste i mještane koji su bili odsječeni od svijeta zbog klizišta.

Šest turista je među poginulima, javila je zvanična Kineska služba vijesti.

Državna novinska agencija Xinhua javila je da je 13 ljudi poginulo, pozivajući se na pokrajinsku vladu, i da je skoro 31.000 turista evakuirana iz zone zahvaćene potresom, što je dovelo do saobraćajnih gužvi na uskim cestama u regiji, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje