Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U okviru započete akcije oslobađanja Mosula: Iračke snage “eliminirale” ISIS iz 11 sela u blizini grada

Preuzmite sliku

Iračke snage oslobodile su 11 sela u okolini Mosula nakon jutros započete akcije oslobađanja tog grada od terorističke organizacije ISIS, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva odbrane Iraka ranije je navedeno kako je počela prva etapa akcije pod nazivom “Osvajanje”, koja ima za cilj oslobađanje grada Mosula od terorista ISIS-a.

Naglašeno je također, kako je kontrola nad pojedinim selima u blizini Mosula već preuzeta, te da su u ovim mjestima istaknute iračke zastave. Ovih 11 oslobođenih sela nalaze se u Mahmuru, u Mosulu.

Iračkim snagama podršku pružaju i ratni avioni koalicionih snaga. Komandir Pešmergi u Mahmuru Ziryan Seyh Vesani kazao je za AA da i Pešmerge učestvuju u ovim akcijama.

Istakao je da su od jutros od ISIS-a oslobodili 11 sela i to: Sultan Abdullah, Nasir, Salahiye, Halidiye, Zenavira, Mikuka, Himedana, Seydave, Kudile, Kermedije i Harberdana. Vesani je naglasio da je tokom akcija ranjeno 12 vojnika, a među njima se dvojica nalaze u teškom zdravstvenom stanju.

Iračka vlada je 9. februara u Mahmur rasporedila oko četiri hiljade vojnika i teško naoružanje. Irački vojnici su raspoređeni u tom mjestu, na oko 60 kilometara od Mosula, kako bi učestvovali u akciji oslobođenja grada koji drži ISIS.

Tokom januara je zabilježeno pogoršanje stanja sigurnosti u Iraku zbog dva ISIS-ova bombaška napada u Muqdadiyahu i Baghdadu u kojima je ubijeno najmanje 110 osoba. (Tuzlanski.ba) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,