Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U kanalizaciji u Velikoj Britaniji pronađen novi soj virusa koji uzrokuje dječju paralizu

Preuzmite sliku

Nakon što je u Velikoj Britaniji nedavno u otpadnim vodama otkriven novi soj virusa koji uzrokuje dječju paralizu vlasti su djeci od jedne do 9 godina ponudile dodatne doze vakcina protiv te bolesti. Odbor koji savjetuje vladu o cvakcinisanju drži da je dovakcinisanje potrebno što je britanska vlada prihvatila sredinom ove sedmice. Nakon toga NHI krenuo je s kontaktiranjem roditelja ne bi li ih potaknuli na vanredno vakcinisanje.

Naime, britanski ministar zdravstva, Steve Barclay kaže kako za sad nema ni jednog dijagnosticiranog pacijenta s dječjom paralizom te da je rizik za širu populaciju vrlo nizak ali drži da je prevencija ipak potrebna. Naglašava da se ne radi o tzv. divljem virusu već o virusu koji je u otpadne vode stigao iz vakcine. Stručnjaci objašnjavaju da je virus pronađen u kanalizaciji osam britanskih općina iz žive ali oslabljenje vakcine koja se daje djeci u nekim zemljama.

Ono kod njih ne uzrokuje bolest ali ga djeca neko vrijeme izlučuju kroz probavni sistem, cirkulira u nedovoljno vakcinisanim zajednicama dovoljno dugo da mutira u verziju koja nalikuje divljoj dječjoj paralizi. Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog kraljevstva izvijestila je da je u Londonu obuhvat vakcinisane djece niži nego li u ostatku zemlje pa je zato ponuđeno dovakcinisanje ne bi li se ‘osigurala visoka razina zaštite od polia ali i da se pomogne u smanjenju daljnjeg širenja virusa‘.

Radi se inače o vrlo opasnom virusu koji napada živčani sistem i može izazvati paralizu. U organizam ulazi kroz usta i razmnožava se u crijevima a često se prenosi prljavim rukama, hranom ili vodom te kašljem ili kihanjem. Sve do pojave vakcine bilježeni su teški slučajevi zaraze čija je posljedica bila paraliza organa za kretanje a bilo je i smrtnih slučajeva. Činjenica je da je SZO prije 20 godina evropsku regiju proglasila ‘slobodnom od poliomijelitisa‘ ali to ne znači da je bolest iskorijenjena jer ako bi se prestali vakcinisati polio bi stigao iz drugih dijelova svijeta gdje je vakcinisani obuhvat niži a zaražene osobe ne moraju imati nikakve simptome ali mogu biti prijenosnici bolesti. Inače, divlja dječja paraliza smanjila su se za više od 99 posto od 1988. godine kažu u SZO-u. (jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,