Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Japanu zbog ptičje gripe eutanazirano skoro 10 miliona ptica

Preuzmite sliku

Nešto manje od 10 miliona ptica u Japanu je eutanazirano zbog velike epidemije ptičje gripe, javlja CNN.

Time će se u istočnoazijskoj državi dodatno opteretiti snabdijevanje peradi i povećati cijena jaja. Ministarstvo poljoprivrede jučer je u saopćenju navelo da je 9.98 miliona životinja eutanazirano te je tako premašen prethodni rekord od 9.87 miliona iz 2020. godine  kad je bila zadnja kriza po pitanju ptičje gripe.

Širenje ptičje gripe

Eutanazirane su uglavnom kokoši te mali broj pataka i nojeva. Očekuje se da će se ponuda kokošjih jaja smanjiti zbog nedavne epidemije. Širenje ptičje gripe već je povećalo cijene jaja diljem svijeta posljednjih mjeseci.

U Japanu su veleprodajne cijene jaja prošlog mjeseca dosegnule rekordni nivo jer su isporuke pale. Ptičju gripu uzrokuju infekcije koje se prirodno javljaju među divljim pticama.

Zaražene ptice mogu prenijeti virus na druge životinje putem svoje sline i drugih tjelesnih izlučevina.

Nema poboljšanja

U Japanu se situacija možda neće uskoro poboljšati jer je cirkulacija virusa dosegla najviši nivo u historiji.

U utorak je ministarstvo poljoprivrede saopćilo da je potvrdilo novi slučaj bolesti na farmi u prefekturi Hirošima, na kojoj se nalazi oko 835.000 kokoši.

Time je ukupan broj epidemija širom zemlje porastao na 58, premašivši rekordnih 52 zabilježena tokom sezone 2020. godine. Najmanje 23 japanske prefekture sada su pogođene ovim problemom, u odnosu na 18 u 2020. godini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,