Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Japanu počela prodaja električnih kašika po cijeni od 117 eura

Preuzmite sliku

Japanski proizvođač pića Kirin Holdings kreće s prodajom elektrificirane kašike za koju naučnici tvrde da potječe zdraviju prehranu, jer pojačava slane okuse bez dodavanja soli.

Predstavljanje tog proizvoda u ponedjeljak prva je komercijalizacija tehnologije koja je prošlogodišnja dobitnica Ig Nobela, nagrade za neuobičajenu nauku.

Cijena kašike je 117 eura

Kirin će na internetu prodati samo 200 električnih kašika za cijenu od oko 117 eura te ograničenu količinu u jednoj japanskoj trgovini u junu, no u konačnici se nada prodati milion primjeraka u svijetu u pet godina. Prodaja u inostranstvu kreće iduće godine.

Kašika je izrađena od plastike i metala razvijena je u saradnji s profesorom univerziteta Meiji Homeijem Miyashitom, koji je ranije pokazao kako električni štapići za jelo pojačavaju okuse, u ovom slučaju dojam slanoće.

Japanci prosječno dnevno konzumiraju 10 grama soli

Kirin, firma koja pokušava iz prodaje pića ući i na područje zdravstva, tvrdi da je ova tehnologija posebno značajna za Japan jer odrasla osoba tamo prosječno dnevno konzumira 10 grama soli, što je dvostruko više od preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Prevelika konzumacija soli povezana je s visokim krvnim pritiskom, moždanim udarima i drugim bolestima.

“Japan ima kuhinju koja favorizira slane okuse”, rekla je Kirinova istraživačica Ai Sato.

“Japanci moraju smanjiti unos soli, no može biti teško napustiti naše prehrambene navike. To nas je dovelo do razvijanja ove električne kašike”, rekla je.

Kašika je teška oko 60 grama te radi na punjivu litijsku bateriju. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,