Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Iranu pogubljena osoba zbog špijuniranja za izraelski Mossad

Preuzmite sliku

Osoba osuđena za špijuniranje za izraelsku obavještajnu agenciju Mossad pogubljena je u subotu u iranskom jugoistočnoj provinciji Sistan i Beluchistan, prenosi Anadolu.

Novinska agencija Mizan, povezana s iranskim pravosuđem, navodi da je osoba optužena za veze sa stranim špijunskim agencijama, uključujući Mossad, ne otkrivajući njegov identitet.

Kako se navodi, ta osoba je “svjesno prikupljala povjerljive informacije dok je komunicirala sa stranim agencijama” i te dokumente dostavila agencijama, uključujući izraelski Mossad.

“Optužen je za obavještajnu saradnju i špijunažu u korist neprijateljskog cionističkog režima, prikupljanje povjerljivih informacija i pružanje informacija službeniku špijunske agencije Mossad direktno s ciljem narušavanja javnog reda”, navodi se.

Nakon hapšenja, suđeno mu je na revolucionarnom sudu u Zahedanu, glavnom gradu provincije Sistan i Beluchistan, koji ga je osudio na smrt.

Vrhovni sud Irana je kasnije potvrdio presudu, a molba osuđenika za amnestiju je odbijena.

Identitet osobe i nacionalnost nisu objavljeni. U prošlosti su mnogi Iranci i dvojni državljani pogubljeni, uglavnom pod optužbom za špijuniranje za strane agencije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje