Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Indiji više od 8.000 osoba izvršilo samoubistvo tokom prvog talasa pandemije COVID-a

Preuzmite sliku

Više od 8.000 osob​​​​​​​a u Indiji izvršilo je samoubistvo 2020. zbog nezaposlenosti i finansijskih teškoća usred iznenadnog zatvaranja s kojim se zemlja suočila tokom prvog talasa koronavirusa, potvrdili su predstavnici Vlade ove zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći u parlamentu, predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Nityanand Rai rekao je da se 8.761 osoba ubila zbog nezaposlenosti, bankrota ili dugova u 2020. godini. On je dodao da je ukupno 25.251 osoba oduzela sebi život između 2018. i 2020. zbog finansijske krize. Vlada je pokrenula razne inicijative za zapošljavanje i stvaranje prihoda.

Iz MUP-a je saopšteno da vodeći programi, uključujući domaću proizvodnju, digitalizaciju, čistoću, pametne gradove, stanovanje, infrastrukturu i industriju, imaju potencijal da podstaknu produktivne mogućnosti zapošljavanja.

Da bi riješila teret mentalnih poremećaja, vlada provodi Nacionalni i Distriktni program mentalnog zdravlja u 692 okruga u zemlji. Cilj ovih programa su prevencija samoubistava, upravljanje stresom na radnom mjestu, obuka o životnim vještinama i savjetovanje u školama i fakultetima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,