Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Dolini smrti, meteorolozi ostali zaprepašteni: “Ovo se događa jednom u 1000 godina”

Preuzmite sliku

Meteorolozi i djelatnici Nacionalnog parka Dolina smrti okarakterizirali su obilne kiše koje su oštetile infrastrukturu parka, uzrokovale bujice koje su nosile automobile te na saobraćajnice donijele krš kao događaj koji se dogodi jednom u 1000 godina, piše The Guardian.

Na suhu je dolinu prošlog petka palo otprilike četiri centimetra kiše, što je blizu rekordne količine padavina koje su ikada pale u Nacionalnom parku.

Prema riječima stručnjaka Nacionalne aeronautičke i svemirske administracije Sjedinjenih Američkih Država (NASA), nevrijeme je tog petka na Dolini smrti u tri sata istreslo količinu vode koja bi otprilike bila ista kao i 75 posto od ukupnih padavina koje padnu na tom području padnu u godinu dana, prenosi Jutarnji list.

Stotine posjetilaca i djelatnika Nacionalnog parka, prvobitno uopšte nisu mogli napustiti mjesta na kojima su se zatekli, a djelatnici Doline smrti kažu da su saobraćajnice u parku još uvijek neprohodne.

Voda se u međuvremenu povukla sa saobraćajnica te na njima ostavila debele slojeve blata i šljunka. Oni koji su zbog nevremena ostali zatočeni tamo gdje su bili kada je počelo uspjeli su ranije ove sedmice napustiti Dolinu smrti.

Daniel Berc, meteorolog Hidrometeorološkog saveza Grada Las Vegasa, spomenuti je prolom oblaka opisao kao istorijski događaj koji nastupi jednom u 1000 godina. Šanse da se on dogodi u nekoj godini iznose 0,1 posto. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,