Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Briselu protesti zbog smrti Iranke Mahse Amini

Preuzmite sliku

U Belgiji su održani protesti zbog smrti 22-godišnje Iranke Mahse Amini koja je preminula nakon što je privedena zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti su se okupili u Briselu i održali protestnu šetnju od metro stanice Trone do Schumanovog trga. Tu su uzvikivali slogane ”Svi smo mi Mahsa Amini“, ”Moje tijelo, moja odluka“, ”Žena, život, sloboda“.

Proteste su podržale i pristalice terorističke organizacije PKK-a. Protesti su izbili nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna “policija za moral” u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, a potom se proširili na više iranskih gradova.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje. Vlasti su obećale detaljnu istragu smrti mlade žene.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući SAD, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na “zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata”.

Državna televizija javila je kako je tokom protesta smrtno stradala 41 osoba, među kojima su pripadnici snaga sigurnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,