Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Ameriku će možda moći da uđu samo vakcinisani

Preuzmite sliku

Bijela kuća danas je potvrdila da će u okviru plana otvaranja granica za međunarodna putovanja od putnika iz inostranstva možda traženo da budu vakcinisani.

Koordinator Bijele kuće za virus korona Jeffrey Zients potvrdio je da međuagencijska radna grupa radi na planovima u kojima će se tražiti neka vrsta obavezne vakcinacija za putnike iz inostranstva.

Portparol Bijele kuće Jennifer Rene Psaki je na odvojenoj konferenciji rekla da nije sigurna da li će SAD tražiti obaveznu vakcinaciju.

Ona je navela da Amerika nema konzistentnu politiku ulaska u državu, jer je zabranjen za stanovnike nekih država sa malim brojem, a dopušten za one iz zemalja sa velikim brojem zaraženih.

Bijela kuća je održala razgovore sa aviokompanijama i drugim kompanijama o tome kako sprovesti obaveznu vakcinaciju.

Vlasti moraju da razmotre i kakve će dokaze o vakcinaciji prihvatati i da li će priznavati vakcine koje se koriste u nekim državama, a nisu odobrene u SAD.

SAD trenutno zabranjuje ulazak većini neameričkih građana koji su u posljednjih 14 dana bili u Velikoj Britaniji, 26 članica šengenskog prostora, Kini, Indiji, Južnoafričkoj Republici, Iranu i Brazilu. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,