Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

U 95-oj godini preminuo James Lawson, vođa američkog pokreta za građanska prava

Preuzmite sliku

U 95. godini umro je James Lawson, istaknuti vođa pokreta za građanska prava čije je zagovaranje nenasilnih protesta utjecalo na Martina Luthera Kinga Jr. i 1960-ih pomoglo u oblikovanju pokreta za ukidanje diskriminacije u SAD-u, potvrdila je njegova porodica.

Lawson, kojeg je King jednom opisao kao “vodećeg teoretičara i stratega nenasilja u svijetu”, umro je u nedjelju od srčanog zastoja na putu do bolnice u Los Angelesu, piše Washington Post kojem je Lawsonova porodica potvrdila njegovu smrt, a prenosi Reuters.

Kao mladi metodistički svećenik, Lawson je 1952. otputovao u Indiju, gdje je na njega utjecao rad Mahatme Gandhija, antikolonijalističkog aktivista koji je zagovarao miran otpor britanskoj vlasti nad Indijom.

Kada se Lawson vratio u SAD, postao je vodeći zagovornik nenasilnog protesta kao strategije za pokret za građanska prava u SAD-u.

Lawson je od studentskih dana vodio nenasilne prosvjede u znak podrške rasnoj integraciji, zbog čega je bio izbačen sa Univerziteta Vanderbilt, te je 1960-ih sudjelovao u nizu prosvjeda protiv segregacije u kojima su se crnci i bijelci zajedno vozili autobusima kroz američki jug.

King je na Lawsonov zahtjev došao u Memphis, gdje je ubijen 1968. godine.

Rad vođa pokreta za građanska prava poput Lawsona rezultirao je donošenjem Zakona o građanskim pravima iz 1964. koji zabranjuje diskriminaciju na temelju rase, boje kože, vjere, spola ili nacionalnog porijekla.

Lawson je rođen 1928. godine i stekao je diplome na fakultetu Baldwin-Wallace u Ohiju i na Univerzitetu Boston. Bio je u zatvoru 13 mjeseci, jer se odbio odazvati nakon što je regrutiran u američku vojsku.

Kasnije je služio kao pastor u Ujedinjenoj metodističkoj crkvi Holman u Los Angelesu od 1974. do 1999. godine.

Lawson je bio među sedam vođa pokreta za građanska prava kojima je časopis Time dao priznanje uoči inauguracije prvog crnog predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,