Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turski predsjednik Erdogan doputovao u Saudijsku Arabiju

Preuzmite sliku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u Rijad, glavni grad Saudijske Arabije, kako bi prisustvovao vanrednom zajedničkom samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) i Arapske lige, javlja Anadolu.

Erdogana su na Međunarodnom aerodromu “Kralj Khalid” dočekali emir Rijada princ Faisal bin Bandar Al Saud, turski ambasador u Rijadu Fatih Ulusoy i ostali zvaničnici.

Saudijska Arabija bit će domaćin dva samita, Arapske lige i Organizacije islamske saradnje.

Erdogan će prisustvovati 8. vanrednom islamskom samitu na kojem će razgovarati o izraelskim napadima na okupiranu palestinsku zemlju, posebno Pojas Gaze i palestinski narod.

Predstavnici islamskog svijeta će razmijeniti ideje o konkretnim koracima koje treba poduzeti u vezi s nedavnim dešavanjima.

Očekuje se i da će Erdogan održati bilateralne sastanke s liderima koji učestvuju.

Izraelska vojska danima nastavlja napade na bolnice u Pojasu Gaze, pokrećući nasilne akcije koje su dovele do smrti i ranjavanja civila, izazivajući veliku zabrinutost za sudbinu raseljenih osoba u tim bolnicama.

Izraelski avioni su u petak naveče pojačali napade na bolnice u Pojasu Gaze, i to u blizini bolnice Al-Shifa, Indonezijske bolnice, bolnice Al-Awda, bolnice Al-Quds i dječije bolnice Al-Rantisi.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Najmanje 11.078 Palestinaca je ubijeno, među kojima 4.506 djece i 3.027 žena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje