Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turska pozdravlja rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o podršci Bidenovom prijedlogu za prekid vatre u Gazi

Preuzmite sliku

Republika Turska pozdravila je usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) kojom se poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze, saopćilo je jutros tursko Ministarstvo vanjskih poslova, nazvavši to važnim korakom, javlja Anadolu.

“Smatramo Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 2735, usvojenu 10. juna, koja ima za cilj postizanje prekida vatre u Gazi, kao važan korak ka okončanju masakra“, navodi se u saopćenju iz Ankare.

Turska je pozdravila i Hamasov konstruktivan i pozitivan pristup planu za prekid vatre.

“Imperativ je da Izrael objavi svoju opredijeljenost za provedbu trajnog prekida vatre i u potpunosti implementira sve elemente rezolucije“, navodi se u saopćenju.

Vlasti Turske su najavile da će nastaviti doprinositi koracima koji će osigurati trajni kraj rata, povlačenje Izraela iz cijele Gaze, oslobađanje talaca i zatvorenika, povratak raseljenih Palestinaca u Gazu, nesmetanu i adekvatnu dostavu humanitarne pomoći i rekonstrukcija Gaze.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je sinoć nacrt rezolucije kojom se traži podrška za prijedlog koji je najavio američki predsjednik Joe Biden, a koji se sastoji od tri faze i predviđa trenutni prekid vatre u Gazi.

Nacrt je predložila delegacija SAD-a, a podržalo ga je 14 članica, dok je Rusija bila suzdržana.

U usvojenoj odluci ukazano je na diplomatske napore Egipta, SAD-a i Katara, a pozdravljen je prijedlog u tri faze koji je Biden iznio 31. maja.

Također se navodi da je Izrael prihvatio Bidenovu ponudu, a Hamas je pozvan da također prihvati predloženi plan.

U prvoj fazi Bidenovog prijedloga predviđen je trenutni prekid vatre, oslobađanje žena, starijih i ranjenih zarobljenika, razmjena palestinskih zarobljenika, povlačenje izraelskih snaga iz naseljenih područja u Gazi, povećanje humanitarne pomoći, rekonstrukcija osnovnih usluga, povratak palestinskih civila u njihove domove u cijelom Pojasu, uključujući i sjever Gaze.

Nakon dogovora strana, u drugoj fazi je predviđeno oslobađanje svih preostalih zarobljenika kako bi se kriza jednom zauvijek okončala, a od Izraela je zatraženo da se povuče iz cijele Gaze. U odluci je navedeno da će u trećoj fazi biti pokrenut plan rekonstrukcije Gaze, koji bi trajao više godina te da će biti predata i tijela poginulih zarobljenika.

Podržavajući rješenje o dvije države, odluka je ukazala i na važnost ujedinjenja Pojasa Gaze i Zapadne obale pod palestinskim vlastima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje