Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trump nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Preuzmite sliku

Poslanica Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanaka Claudia Tenney, nominovala je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir, javlja Foks news.

Ona je ocijenila da Trump zaslužuje to priznanje jer je omogućio postizanje prvih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku poslije skoro 30 godina.

„Decenijama su birokrate, spoljnopolitički ‘profesionalci’ i međunarodne organizacije insistirali da su dodatni mirovni sporazumi na Bliskom istoku nemogući bez rješenja izraelsko-palestinskog sukoba. Predsjednik Trump je dokazao da to nije istina”, rekla je Tenney.

Ona je primijetila da je Nobelova nagrada za mir dodijeljena za postizanje mirovnog sporazuma između Izraela i Egipta iz 1978. kao i sporazuma iz Osla iz 1994., ali da Trump nije dobio to priznanje za ulogu u posredovanju u sporazumu između Izraela i četiri arapska susjeda te zemlje koji ima za cilj normalizaciju diplomatskih i ekonomskih odnosa, prenosi Tanjug.

„Hrabre aktivnosti predsjednika Trumpa u stvaranju Abrahamovog sporazuma bili su bez presedana, ali ih Komitet za dodjelu Nobelove nagrade za mir i dalje ne priznaje, što naglašava potrebu za njegovom nominaciju. Sada više nego ikada, kada slabo vođstvo Joe Bidena na međunarodnoj sceni prijeti bezbjednosti naše zemlje, moramo da odamo priznanje Trampu zbog njegovog snažnog vođstva i njegovih napora da postigne svjetski mir”, poručila je Tenney.

Trump, koji je favorit za republikanskog predsjedničkog kandidata, bio je nekoliko puta nominovan za Nobelovu nagradu za mir zbog uloge u postizanju Abrahamovog sporazuma, ali je nikada nije dobio.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje