Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trovanje djevojaka u Iranu postaje sve veći skandal: I u nedjelju prijavljeno stotine novih slučajeva

Preuzmite sliku

U Iranu su u nedjelju prijavljeni novi slučajevi trovanja učenica i studentica, nakon sličnih izvještaja tokom proteklih dana, a stotine istaknutih umjetnika peticijom traži istragu.

Ženski studentski dom u Urmiji na sjeverozapadu zemlje i osnovna škola u sjevernom gradu Tabrizu među pogođenim su ustanovama u nedjelju. Kao odgovor na ranija trovanja nakon kojih su djevojčice hospitalizirane, roditelji su održali proteste i traže objašnjenja u jeku sve većeg bijesa na vodstvo zemlje.

Stotine iranskih umjetnika potpisali su peticiju kojom traže istragu zbog vala trovanja učenica i studentica tokom protekla tri mjeseca, objavio je u nedjelju dnevni list Shargh.

“Namjerni masovni napadi na škole za djevojčice u zemlji nova su katastrofa čija je svrha poticati teror i plaćanje veće cijene za normalna prava djevojčica u društvu”, stoji u peticiji prema medijskim izvještajima.

“Osuđujemo ovu tragediju i pozivamo da se počinitelje uhapsi i kazni”, dodaje se u peticiji.

Vlasti i klerikalno vodstvo zemlje pod pritiskom su zbog masovnih protesta koji su izbili u septembru nakon smrti u zatvoru mlade Mahse Amini koju je privela moralna policija zbog nepravilnog nošenja hidžaba.

Prvi slučajevi trovanja prijavljeni su krajem novembra kada su protesti  bili u punom jeku.(vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,