Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trogodišnja djevojčica jedina preživjela pokolj u vrtiću, sklupčala se uz tijela: ‘Zašto drugovi spavaju?’

Preuzmite sliku

Zločin je počinio bivši policajac Panya Khamrab koji je bio pod uticajem droga. Policija je u vrtiću pronašla samo jedno dijete koje je preživjelo, malu Emmy (3)

Desetak minuta prije nego što će naoružani manijak upasti u njen vrtić i poubijati pola njenih malih prijatelja, Emmy (3) je spavala u svom krevetiću.

Nedugo prije napada, teta u vrtiću roditeljima je poslala fotografiju njihove nasmijane djece koja se zabavljala crtanjem i bojanjem. Kada je bivši policajac Panya Kamrab upao naoružan s pištoljem i nožem, prvo je upucao odgojiteljicu koja je bila u osmom mjesecu trudnoće.

Onda je ušao u tri prostorije vrtića i poubijao djecu. Osim nje.

Potpuno je nejasno kako je preživjela.

Pronađena je sklupčana na krevetu pokraj mrtvih tijela svojih vršnjaka.

– Nije imala pojma šta se događa kad se probudila. Mislila je da njeni prijatelji još spavaju. Policajac joj je prekrio oči i odnio je dalje od sve krvi – rekao je njen djed Somsak Srithong (59) za BBC.

Policajci su ju odveli na drugi sprat kako bi ju zaštitili od užasa kojemu je nesvjesna svjedočila. Bila je jedina koja je preživjela taj stravičan masakr masakr u Nong Bua Lamphuu u četvrtak, u kojemu je ukupno poginulo 37 ljudi – uključujući ženu i posinka napadača – a 24 mrtvih su djeca.

– Osjećam se jako zahvalno što je preživjela. Držao sam je tako čvrsto kad sam je prvi put vidio – dodao je njen djed.

Emmyna majka, 35-godišnja Panompai Srithong, u trenutku događaja bila je na poslu u Bangkoku. Rečeno joj je da su sva djeca u centru umrla.

Kada sam ju konačno vidjela na videopozivu, bila sam ispunjena blagoslovljenim olakšanjem – rekla je.

Svog užasa koji ih je snašao, cijeli je grad utihnuo. Baka i djed preživjele djevojčice pokušali su utješiti i objasniti joj šta se dogodilo.

– Baka joj je na kraju rekla da su svi njeni školski prijatelji umrli, zajedno s učiteljicom te da je vrtić zatvoren – rekla je njena mama.

Dodala je da je Emmy još uvijek premalena da bi shvatila koncept smrti i zato stalno zapitkuje da ide u vrtić.

Motiv napadača još uvijek nije poznat. Iz tajlandske su policije objavili da je trenutku napada bio  pod uticajem droge. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,