Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trebinjac koji je švercao kokain sa likom Al Caponea pobjegao iz kućnog pritvora u Argentini

Preuzmite sliku

Argentinske sigurnosne snage saopćile su danas da je Božidar Božo Ratković (55), poznati narko krijumčar, pobjegao iz kućnog pritvora u gradu Aveljaneda, gdje je od augusta služio zatvorsku kaznu u kući svoje 30 godina mlađe djevojke, prenose Nezavisne novine.

Argentinski mediji prenose kao kuriozitet da je do bijega došlo istog dana kada je Daniel Sofia “El Tano”, inače ranije povezivan sa Ratkovićem, osuđen na 11 godina zatvora zbog pokušaja šverca 1600 kilograma droge u Dubai.

Teško zdravstveno stanje

Ratkovićeva djevojka je inače u augustu mjesecu dala sve garancije “da će učiniti sve i lično se angažovati” da Ratković ne napušta mjesto koje mu je određeno za kućni pritvor.

Inače, on je prebačen u kućni pritvor jer se nalazi u teškim zdravstvenom stanju nakon što je u januaru ove godine pretrpio moždani udar. Tada je došlo i do djelimične paralize određenih dijelova tijela i teških neuroloških oštećenja zbog čega je šest mjeseci bio hospitalizovan. Upravo zato se ne zna kako je uspio da pobjegne.

Podsjetimo, Božidar Ratković, porijeklom iz Trebinja, uhapšen je maja prošle godine u Argentini u velikoj policijskoj akciji kao jedan od vođa balkanskog kartela, a tereti se da je pokušao da prošvercuje velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Na paketima kokaina pronađene su slike Al Caponea i meksičkog narko-bosa El Menco.

Kako su tada prenijeli argentinski mediji, Ratkovića su policijski inspektori pratili devet mjeseci, a uhapšen je kad je pokušao da iz Argentine pobjegne u Boliviju.

Lažni identiteti

– Ratković nije znao da je na meti argentinske policije, koja je mjesecima pratila njegovu grupu i utvrdila da ovaj ogranak balkanskog kartela posluje najmanje godinu i po dana. Vjeruje se da je on drogu slao iz Južne Amerike u Evropu, a u aprilu ove godine izvedena je spektakularna akcija – prenijeli su mediji neposredno nakon hapšenja.

Ratković, kako prenose mediji, poznat je po nadimku Božo, ali je koristio i kodno ime Brale. Inače, argentinskim vlastima je poznat kao “čovjek sa 1000 lica” jer je često koristio lažne identitete. U posljednjem hapšenju Ratković je koristio ime Jeferson Do Karmo Pereira.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje