Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tinejdžer priznao: Iz pištolja koji je dobio na poklon pucao i ubio četiri druga iz razreda

Preuzmite sliku

Tinejdžer se izjasnio krivim za terorizam i optužbe za ubistvo u vezi sa ubistvom četiri druga iz razreda i ranjavanjem nekoliko drugih ljudi u pucnjavi u školi prošlog novembra.

Ethan Crumbley, koji sada ima 16 godina, optužen je da je pucao na kolege u srednjoj školi Oksford u predgrađu Detroita 30. novembra 2021. Pištolj je bio božićni poklon koji je njegov otac kupio nekoliko dana prije masakra, saopštile su vlasti. U obavještenju suda ranije ove godine Crumbleyjevi advokati rekli su da će pokrenuti odbranu od ludila, ali izgleda da su se ti planovi promijenili, kaže pomoćnik glavnog tužioca okruga Oakland David Williams, piše Mirror.

“Možemo potvrditi da se očekuje da će se ubica izjasniti krivim za sve 24 optužbe, uključujući terorizam i da je tužilac obavijestio žrtve”, rekao je Williams u saopštenju u petak, prenosi Tuzlanski.ba.

“Nije bilo sporazuma o priznanju krivice, smanjenja i sporazuma o kazni.” Crumbley je optužen po jednoj tački za terorizam uzrokujući smrt, četiri tačke za ubistvo prvog stepena, sedam tačaka za napad s namjerom ubistva i 12 tačaka za posjedovanje vatrenog oružja u izvršenju krivičnog djela. Četiri osobe koje su umrle tamo gdje su Madisyn Baldwin, 17; Tate Myre, 16; Hana St. Juliana, 14, i Justin Shilling, 17. Svi su umrli na licu mjesta osim Justina Shillinga koji je umro na putu do bolnice.

Tri advokata koji zastupaju Crumbleya, koji je u vrijeme ubistava imao 15 godina, nisu odmah odgovorili na pozive tražeći komentar. Crumbley se pojavio na sudu u 8:30 po lokalnom vremenu. U divljanju su poginula četiri učenika, a ranjeno je šest učenika i jedan nastavnik. Crumbleyjevi roditelji, James i Jennifer Crumbley, također se suočavaju s optužbama za ubistvo iz nehata povezane s pucnjavom. U tom slučaju, sudija Okružnog suda u Rochesteru Julie Nicholson rekla je da dokazi pokazuju da su svom sinu kupili pištolj uprkos znakovima da je bio “problematični mladić”. Čini se da je ovaj slučaj prvi u Sjedinjenim Državama u kojem su roditelji tinejdžera koji je pucao u školu optuženi za zločine koji se pripisuju njihovom djetetu.

Oni su se izjasnili da nisu krivi. Četiri dana prije pucnjave, Ethan Crumbley je otpratio svog oca u prodavnicu oružja, gdje je James Crumbley kupio pištolj kalibra 9 mm, rekli su tužioci. Navodi se da je Crumbley prisustvovao roditeljskom sastanku samo tri sata prije ubistava kako bi razgovarao o svom “ponašanju”. Drugi učenici tvrde da je napadač tinejdžer maltretiran u školi. Tužioci su izvijestili da je u njegovom ruksaku pronađen dnevnik u kojem su detaljno opisane njegove želje da puca na učenike, navodi MailOnline.

Crumbley je bio nepovrijeđen i uhapšen od strane policajaca koji su stigli na lice mjesta u roku od dva do tri minuta od prvog poziva hitne pomoći koji je prijavio pucnjavu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,