Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Teroristi starce vezali i minirali im okolinu (FOTO)

Preuzmite sliku

Teroristička organizacija YPG/PKK je civile u Afrinu, u sjeverozapadnoj Siriji koristila kao živi štit, javlja Anadolu Agency (AA).

Postoje jasni dokazi da su teroristi YPG/PKK, upotrebom oružja, kidnapovali civile u Afrinu, a potom ih koristili i kao živi štit.

Prema vojnim izvorima, Oružane snage Turske (TSK) su u okviru operacije “Maslinova grana” u Afrinu izvele akciju u cilju čišćenja sela Maskah od terorista.

Tokom operacije u pomenutom selu su pronađena četiri civila starosne dobi od 80 do 90 godina.

Teroristi su ih ostavili u ambaru na čijim vratima je bila postavljena ručna bomba kako ne bi mogli izađi van prostorije.

Civilima su ruke bile svezane, a oko njih su bile postavljene mine i eksplozivne naprave ručne izrade.

Pripadnici turskog tima za uklanjanje mina i eksplozivnih sredstava su uklonili mine i eksplozivne naprave, a potom civile izveli na sigurno.

Tokom operacije u selu je pronađeno ukupno 12 eksplozivnih naprava koje su potom bezbjedno uništene.

Afrin je sirijska pogranična regija u kojoj turske oružane snage i Slobodna vojska Sirije od 20. januara provode operaciju neutralizacije terorističkih elemenata.

Operacija se provodi u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onim koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.) te 2178 (2014.).

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije. Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

PYD/YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi terorističku kampanju protiv Turske.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,