Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Talibani pronašli američku vojnu opremu vrijednu 7 milijardi dolara, ismijavali ih na mrežama “Brate, dođi, vozi ga besplatno”

Preuzmite sliku

Talibani se pohvalili vojnim vozilima koje su SAD ostavile za sobom, jedno je čak roze boje, a posebnu poruku su imali za Amerikance.

Talibani su na društvenim mrežama objavili snimak više od 300 vojnih vozila za koje tvrde da su ostale iza povlačenja američkih snaga u augustu 2021. godine.

Kako je navelo Ministarstvo odbrane Afganistana na Twitteru, 41 vozilo su popravili kako bi služila u jedinici Mansuri koja formirana u oktobru 2021. godine.

Navodno, zapadne snage su, napuštajući zemlju, uništile oko 300 vozila. Talibani tvrde da su ih pronašli na dosad nepoznatoj lokaciji.

Procjenjuje se da su SAD u Afganistanu ostavile vojnu opremu vrijednu 7 milijardi dolara, uključujući 78 letjelica, 12.000 vojnih vozila i hiljade komada raznoraznog oružja.

“Naša obavještajna služba vjeruje da su ove lokacije bile tajne baze CIA za koje ni prethodna vlast nije znala. Čak smo pronašli i rozikasti ‘humvee’ koji je vjerovatno pripadao višem američkom zapovjedniku”, navode oni.

Na pitanje jednog twitteraša da li može da dobije jedno vozilo sa obzirom na to da ih je Amerika toliko “donirala”, talibani su odgovorili: “Brate, dođi i vozi ga besplatno. Samo plati gorivo. Također, možeš dobiti neograničenu količinu municije. Kao zapadni poreski obveznik, potpuno to zaslužuješ. To je tvoj novac”.

I mnogim drugim korisnicima, pogotovo Amerikancima, talibani su poručili da mogu da se provozaju kad god hoće, samo treba da plate gorivo. (Mondo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,