Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Talibani pozvali Bidena da se pridržava Mirovnog sporazuma iz Dohe

Preuzmite sliku

Talibani su pozvali Joea Bidena, novoizabranog predsjednika u Sjedinjenih Američkih Država, da se pridržava Mirovnog sporazuma iz Dohe koji je potpisan s administracijom Donalda Trumpa.

U saopćenju je istaknuto da je Sporazum iz Dohe “izvrstan dokument koji predstavlja kraj rata i bolju budućnost i za Afganistan i za SAD“.

Poslali su poruku i Bidenu i narednim administracijama SAD-a, da je povlačenje američkih trupa iz Afganistana u interesu “zemalja i naroda”.

Talibani napominju također kako se oni pridržavaju postignutog sporazuma.

Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga. Stalnu sigurnosnu prijetnju predstavlja i teroristička organizacija ISIS koja je, nakon poraza u Iraku i Siriji, znatno intenzivirala aktivnosti na tlu Afganistana.

Historijski “Sporazum o uspostavi mira u Afganistanu” su 29. februara u Dohi potpisali američki izaslanik Zalmay Khalilzad i jedan od osnivača talibanskog pokreta Mullah Abdul Ghani Baradar. Sporazum predviđa početak mirovnog procesa u Afganistanu kojim bi trebao biti okončan 19-godišnji konflikt i najduži rat u kojem je SAD učestvovao. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje