Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tajfun praćen obilnim padavinama pogodio Kinu i Tajvan: Poginulo 14 osoba

Preuzmite sliku

Snažni tajfun Meranti pogodio je područje jugoistočne Kine i Tajvana i donio obilne padavine, a u protekla 24 sata u olujnom nevremenu život je izgubilo najmanje 14, a nestalo više osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Kineska novinska agencija Xinhua javlja da je najmanje sedam osoba poginulo u provinciji Fujian, koja je najteže pogođena nevremenom, a nestalo devet osoba. Još šest osoba je poginulo, a pet se vodi kao nestalo u susjednoj provinciji Zhejiang.

Tajvanska agencija CNA također javlja da je tu regiju pogodio tajfun praćen obilnim padavinama. U nevremenu je poginula jedna, a povrijeđene su 44 osobe.

Tajfun Merati u srijedu je prošao preko kanala Naschi, a jučer je stigao na kopno u blizini kineskog priobalnog grada Xiamen.

Civilna zaštita Tajvana javlja da je blizu milion ljudi ostalo bez napajanja strujom, a više od 720.000 stanovnika bez vode.

U protekla 24 sata iz ugroženih područja kineske provincije Fujian evakuirano je 331.000 stanovnika. Slična situacija je i u provinciji Zhejiang u kojoj je evakuirano više od 70.000 ljudi.

Prema posljednjim izvještajima s terena, tajfun je devastirao 1.600 kuća. Uništio usjeve na površini od više od 22.200 hektara, što je ekonomska šteta od 249 miliona dolara.

Kineska provincija Fujian i u julu je bila pogođena jakim tajfunom praćenim tropskim kišama koje su odnijele namanje 83 ljudska života. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,