Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svjetski proizvođači pića daju milione litara alkohola za proizvodnju dezinficijensa

Preuzmite sliku

Najveći proizvođač piva u svijetu Anheuser-Busch InBev i najveći proizvođač žestokih pića Diageo namjeravaju donirati nekoliko miliona litara alkohola za proizvodnju dezinficijensa.

“Najbrži i najučinkovitiji način”

Britanski Diageo donirat će dva miliona litara pročišćenog alkohola od žitarica, koji sadrži 96-postotni etilni alkohol i uglavnom se koristi za proizvodnju votke i džina, prenosi HINA.

Cilj je omogućiti proizvodnju više od osam miliona boca dezinficijensa od po 250 mililitara za zemlje u kojima vlada nestašica a teško su pogođene epidemijom koronavirusa.

Boce će biti isporučene zdravstvenim sustavima i radnicima, ranjivim zajednicama i rizičnim skupina u Australiji, Brazilu, Velikoj Britaniji, Keniji, Indiji, Irskoj, Italiji i SAD-u, objavio je jučer proizvođač viskija Johnnie Walker i džina Tanqueray.

“Ovo je najbrži i najučinkovitiji način da podmirimo sve veću potražnju za sredstvima za dezinfekciju ruku širom svijeta”, rekao je glavni izvršni direktor Diageoa Ivan Menezes.

Pošiljke će se slati širom Evrope

AB InBev je pak najavio kako će od sutra bolnicama u nekoliko eVropskih zemalja početi isporučivati planiranih oko 50 hiljada litara dezinficijensa, koji će proizvoditi od alkohola izdvojenog iz bezalkoholnog piva.

Pošiljke spremnika od pet litara vjerovatno će biti poslane u Belgiju, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Holandiju, saopćila je kompanija.

Dodaju da su već proizveli 26 hiljada boca dezinficijensa za apoteke i zdravstveni sektor i hiljadu boca u kakve inače pakuju pivo a sada su ih napunili dezinficijensom namijenjenim njemačkim preduzećima.

Pojačana upotreba alkohola u proizvodnji dezinficijensa poklopila se s prošlosedmičnom najavom američke Uprave za hranu i lijekove da će nekim proizvođačima i ovlaštenim stručnjacima izdati potrebnu dozvolu pod uslovom da poštuju određene protokole.

Proizvođač Jamesona donirat će alkohola za 70 hiljada litara antibakterijskih gelova

Irski Pernod Ricard, proizvođač viskija Jameson, među prvima je objavio da proizvodi alkohol i namjerava ga donirati za potrebe proizvodnje 70 hiljada litara antibakterijskih gelova.

U borbu protiv epidemije COVID-19 uključili su se i njemački hemijski div Beiersdorf i francuski proizvođač luksuznih proizvoda LMVH koji je prenamijenio tvornicu za proizvodnju dezinficijensa a francuskoj vladi obećao je donaciju 40 miliona zaštitnih maski kineskog dobavljača. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,