Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svjetski dan divljih vrsta: Raznolikost životinjskog svijeta u Zoološkom parku u New Delhiju

Preuzmite sliku

U povodu Svjetskog dana divljih vrsta u Nacionalnom zoološkom parku u New Delhiju u Indiji zabilježeni su zanimljivi momenti, javlja Anadolu.

Fotoreporteri su ovjekovječili raznolikosti životinjskih vrsta na Zemlji s ciljem podizanja svijesti o potrebi njihovog očuvanja.

U Nacionalnom zoološkom parku u New Delhiju nalaze se brojne zanimljive vrste životinja, uključujući svinjske jelene, indijske bizone, jednoroge nosoroge, slonove, bijele tigrove i nojeve.

U svijetu se 3. marta obilježava Svjetski dan divljih vrsta s ciljem edukacije javnosti o sveukupnoj raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji. Jednu od najvećih prijetnji opstanku biljnih i životinjskih vrsta u današnje vrijeme predstavlja njihovo nekontrolisano i prekomjerno iskorištavanje i uzimanje iz prirode za međunarodnu trgovinu.

U oktobru 2022. godine Svjetski fond za prirodu (WWF) je objavio najnoviji Izvještaj o stanju planete prema kojem je populacija divljih vrsta smanjena za 69 posto u manje od 50 godina.

Iz WWF-a upozoravaju da kontinuirano prekomjerno iskorištavanje i uništavanje prirodnih staništa dovodi do gubitka divljih vrsta, što utiče na društvene i ekonomske rizike, odnosno ima katastrofalne posljedice za planetu Zemlju.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u decembru 2013. godine proglasila 3. mart Svjetskim danom divljih vrsta. Od tada se ovaj dan obilježava svake godine u cijelom svijetu s ciljem edukacije javnosti o sveukupnoj raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji, te podizanja svijesti o potrebi i važnosti njihovog očuvanja, kao i sve raširenijem problemu ilegalne trgovine divljim vrstama.

Ovaj datum je izabran za obilježavanje jer je na taj dan 1973. godine potpisana Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka – CITES.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje